Зелений колір, який змішується із червоним, стає коричневим, – Синютка про спроби знищення української мови

Новини 15 Липня, 2020 352
Олег Синютка

Олег Синютка

Без державного статусу української мови немає української держави та майбутнього української нації. Чому ж тоді сьогодні ми знову піднімаємо питання української мови?! Тому що Росія та її п’ята політична колона в Україні старається повернути нас у часи Валуєвського циркуляру і Емського указу. Тоді, коли імперія чітко говорила, що української мови не було, немає і не може бути.

Про це під час виступу у Верховній Раді України наголосив народний депутат від «Європейської Солідарності» Олег Синютка, пише Четверта студія.

«Але українська мова пройшла тисячоліття і отримала нове дихання, коли під час роботи п’ятого Президента України Петра Порошенка мова освоїла нові сфери життя та закріпила серед українців. І наша мова обов’язково буде жити», – наголосив Синютка.

Нардеп наголосив, що використання української мови у суспільстві зростає і надалі.

«Усім ворогам української мови я хочу сказати: «Не ви, а український народ зробив свій вибір». І від Львова, який завжди був і залишається форпостом від русифікації, і по обидва береги Дніпра, використання української мови зростає», – повідомив Синютка.

За його словами, в Одесі минулого року 83% батьків віддали своїх дітей у перших клас у школи з українською мовою навчання. На Харківщині більше 70% дітей навчається українською мовою.

«Це ще раз показує про те, що від Львова до Донбасу в людей проблем з використанням української мови немає. Так само не стало проблемою і введення додаткових квот та підтримка українського книговидання та кінематографу», – зазначив нардеп і додав, що результати соціологічних опитувань показують, що ці рішення підтримують більшість українських громадян.

«Але чому ж тоді знову відбувається боротьба за українську мову? Тому, що Росія і надалі продовжує колоніальний наступ. Росія і її «п’ята колона» намагаються повернути нас у часи Валуєвського циркуляру і Емського указу. Ті, хто знищували Василя Стуса, знову хочуть втягнути нас в протистояння, хочуть зробити розкол перед місцевими виборами», – зазначив Синютка.

«Я би хотів сьогодні звернутись особливо до «Слуг народу»: до тих, які уже чітко заявили свою позицію щодо захисту української мови і до тих, які ще сьогодні сумніваються. «Не бійтесь. Станьте на сторону української мови та українського народу!». Тому що зелений колір, який змішується з червоним – стає коричневим. І ця коричнева чума полонитиме наші мізки. Ставайте на сторону української мови і ми разом переможемо манкуртів і яничарів. Ми разом відвоюємо українську державність і українську мову», – підсумував народний депутат від «Європейської Солідарності».

Коментарі

Позначки: , ,