Садового просять не затягувати відбудову Музею Шухевича у Білогорщі

Новини 27 Лютого, 2024 83

Фонд п’ятого президента України Петра Порошенка оприлюднив відкритий лист меру Львова Садовому

Фонд п’ятого президента України Петра Порошенка оприлюднив відкритий лист меру Львова Садовому

Про це пише Четверта студія з посиланням на повідомлення фонду Порошенка.

​5 березня українці будуть вшановувати пам’ять Головного Командира УПА – Романа Шухевича, який саме в цей день прийняв свій останній бій з енкаведистами у селі Білогорща поблизу Львова.

​Прикро, що вшанування буде проходити на фоні зруйнованого будинку-музею Головного Командира, який був підступно знищений в результаті ракетної атаки російськими загарбниками 1 січня 2024р.

​Наступного дня, після руйнування будинку-музею Головного Командира УПА, Фонд Петра Порошенка звернувся з пропозицією профінансувати відбудову музею та представив банківську гарантію на 4 млн. грн.

​Ідею якнайшвидшого відновлення будинку, який був німим свідком останнього бою Романа Шухевича, було підтримано на зустрічі громадськості 17 січня 2024 року у Львові, в історичному музеї, зокрема, донькою Романа Шухевича – пані Марією Трильовською, головою Братства ОУН-УПА Богданом Боровичем, дисидентом та громадським діячем Мирославом Мариновичем, представником Львівської ОВА, народними депутатами України, депутатами Львівської обласної та міської рад.

​Рішення про необхідність відбудови музею, відповідно до його вигляду у березні 1950 року, прийняла також Львівська обласна організація Національної спілки архітекторів України.

​Таку ж позицію підтримала Львівська міська рада прийнявши звернення до міського голови щодо пришвидшення відбудови музею.

​6 лютого на 21 позачерговій сесії Львівської обласної ради депутати прийняли рішення «Про відбудову, збереження та розвиток музею генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича». Згідно з рішенням, музей має бути відновлено в первісному вигляді, а на Львівську обласну військову адміністрацію спільно з Львівською обласною та міською радами покладено обов’язок вжити заходів для збереження експонатів.

​Звертаємось до Вас, як людини яка свідомо чи несвідомо гальмує процес відбудови музею з проханням невідкладно:

− Прийняти рішення про відновлення будинку-музею в його первісному вигляді

− Визначити замовника робіт по відбудові музею

− Надати дозвіл на проведення будівельних робіт по відбудові музею

− Погодити необхідну проектно-кошторисну документацію у встановленому порядку

​Повторно підтверджуємо взяті зобов’язання щодо фінансування відбудови музею Романа Шухевича незалежно від замовника робіт та вибраного під час прозорої тендерної процедури виконавця робіт.

​Генерал-хорунжий УПА Шухевич не має могили. Генерал Шухевич має місце останнього бою. Ми зобов’язані зберегти це місце для наших нащадків!

Коментарі

Позначки: , , , ,