Зеленський завдає ще один удар у відносинах України і США, – Фріз

Новини 30 Січня, 2020 2 935

Нардеп прокоментувала ініціативи депутата “Слуги народу” щодо оподаткування Google, Facebook та Apple

Законопроєкт депутата “Слуги народу” Данила Гетьманцева щодо оподаткування Google, Facebook, Apple є недолугим, це ще один удар по стосунках офіційного Києва із Вашингтоном.

Про це написала депутат фракції “Європейська Солідарність” Ірина Фріз на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook, пише Четверта студія.

“Побачила сьогодні новину про законопроєкт №2634 “слуги” Гетьманцева щодо оподаткування Google, Facebook, Apple та інших. Не повірила. Подумала, що дискредитують слуг. Перевірила. Законопроєкт дійсно є. І це неймовірний, як то кажуть зашквар”,- написала Фріз.

Вона зауважила, що в пояснювальній записці до законопроєкту міститься посилання на досвід Росії, Білорусі й Казахстану. “Запозичувати досвід на батьківщині “Чебурашкі”, справа, звичайно, складна. В принципі це все, що потрібно знати про джерела натхнення депутатів від слуг. Але все ж варто зупинитися на тому, чому ініціатива Гетьманцева – це дно”,- зазначила Фріз.

За її словами, в США та ЄС оподаткування електронних послуг обґрунтовано тим, що компанії, які їх надають, є резидентами або принаймні мають філії. Зазначені в законопроєкті компанії – лідери світового ринку. “І якщо “слуги” вирішили прибрати ці компанії з вітчизняного ринку, чим все це й закінчиться, то вони мають розуміти, якими компаніями вони це замінять. Аналогів таких продуктів в нас немає. Можливо, виганяючи Facebook, Гетьманцев прагне повернути в Україну Однокласників та ВКонтактє?”,- пише Фріз.

“Навіть не можу собі уявити створення переліку продуктів, оплата за які буде відслідковуватися банківськими установами, підсумовуватися та відправлятися в штаб-квартири відомих компаній у вигляді рахунків. Спочатку спробуйте створити умови, щоб такі компанії відкрили філіали в Україні, тоді вони автоматично стануть платниками податків. В противному випадку результатом стане підвищення вартості якісних продуктів саме для українців, а ще гірше, – покупати доведеться через Росію, тому що сервіс для України буде закритий”,- додала депутат.

Фріз нагадала, що сьогодні в американських медіа Україна згадується лише в контексті імпічменту, а не російської агресії, як це було до президентських виборів. На її переконання, законопроєкт Гетьманцева – ще один удар по відносинах Києва з Вашингтоном.

“Гадаю, Володимир Зеленський має сказати Гетьманцеву величезне «дякую» за таку неймовірну підставу. Я розумію, що законопроєкт ймовірно з’явився тому, що економіка країни у небезпеці, а бюджетний дефіцит загрожує перетворитися на справжню “чорну діру”. Слід зазначити, що це досягнення вже цього уряду. Хоча, сплачуючи міністрам премії у третину мільйону, Кабмін принаймні мав розраховувати, що бюджет не витримає, а ще й корупційні “конверти” депутатам від правлячої партії з якихось ресурсів. Зрозуміло, що силовим структурам, не кажучи вже про лікарів та вчителів вже нічого не дісталося”, – зазначає депутат.

Вона вважає таку законодавчу ініціативу “Слуг народ” недолугою. При цьому Фріз нагадала, що у 2014 році в Угорщині масові протести почалися після спроби оподаткувати інтернет, а в Лівані минулого року ледь не стався заколот через оподаткування WhatsApp та Facetime. Влада Лівану швидко скасувала це рішення, а прем’єр-міністр пішов у відставку.

“Хочу запропонувати Гетьманцеву одразу скласти мандат та не розгойдувати країну. І якщо пан Зеленський збирається надавати “нянь” іноземному бізнесу та будувати “державу в смартфоні”, то нехай спочатку спробує уявити наслідки того, що подає його “слуга”.

Панове слуги, менше зазирайте в Росію. А то доведеться їсти з лопати. А краще – йдіть у відставку”,- додала парламентар.

Коментарі

Позначки: ,