Зеленський має вимагати від Росії звільнення окупованого Криму на кожній міжнародній зустрічі, – Мустафа Джемілєв

Новини 10 Лютого, 2020 246
мустафа джемілєв

мустафа джемілєв

Президент Зеленський має більш активно піднімати питання Криму на міжнародних зустрічах, в тому числі, і в Нормандському форматі, адже завершення мирних переговорів без всіх окупованих територій неприпустиме.

Про це сказав лідер кримськотатарського народу, народний депутат з фракції «Європейська Солідарність» Мустафа Джемілєв в коментарі «Радіо Свобода», пише “Четверта студія” з посиланням на прес-службу партії.

«Нормандська четвірка» призначена для вирішення питань, пов’язаних з Донбасом. Якщо наш президент підніме кримське питання, то, крім своїх стандартних слів, що тема Криму закрита, російський президент може сказати, що це не формат для Криму. У той же час, коли була зустріч в Парижі в грудні, то там говорили і про газ, і на інші теми. Все залежить від наполегливості й рішучості українського президента», – зазначив він.

«Минулого разу Володимир Зеленський лише згадав, що Крим – це Україна. Треба було наполягати на тому, що якщо ми всерйоз хочемо налагодити відносини між нашими країнами, то необхідно, щоб сусіди поважали територіальну цілісність України. Тому нормальних відносин з Росією бути не може до останнього квадратного метра нашої землі. Сподіваємося, що подібне колись прозвучить. Ми вважаємо, що питання Донбасу і Криму повинні розглядатися одночасно», – додав парламентар.

Народний депутат підкреслив, що примусити Росію звільнити окупований Крим можна лише суттєво посиливши міжнародні санкції.

«Формату для Криму немає, але все залежить від західних країн. Тут потрібно створити такі умови, щоб Росія дуже захотіла сісти за стіл переговорів. Поки Росія не погоджується ні на які розмови, але погодиться, якщо будуть відповідні санкції. Зараз вони поки недостатньо жорсткі», – сказав Джемілєв.

Коментарі

Позначки: ,