Законопроект про децентралізацію передбачає концентрацію влади в руках президента, – В’ятрович

Новини 15 Січня, 2020 121
Народний депутат фракції «Європейська Солідарність» Володимир В’ятрович

Народний депутат фракції «Європейська Солідарність» Володимир В’ятрович

Законопроект Зеленського про децентралізацію передбачає концентрацію влади в руках президента і суттєве обмеження прав органів місцевого самоврядування.

Про це сказав народний депутат фракції «Європейська Солідарність» Володимир В’ятрович в коментарі журналістам, пише “Четверта студія” з посиланням прес-службу партії.

«Що стосується суті цього законопроекту, то, на жаль, ми є свідками продовження ганебної традиції команди Зеленського і партії «Слуга народу», яка полягає в тому, що назва законопроекту не просто не відповідає його суті, а часто суперечить. Цей законопроект названий про децентралізацію, хоча по суті своїй це законопроект, який передбачає концентрацію влади в руках президента, і фактично суттєве обмеження можливостей діяльності для органів місцевого самоврядування», – сказав В’ятрович.
Він зазначив, що інститут префектів у тому вигляді, як запроваджується цими змінами до Конституції, передбачає можливості для префектів власними волюнтаристськими рішеннями призупиняти рішення органів місцевого самоврядування або навіть призупиняти повноваження самих цих органів.

«Є дуже небезпечна стаття № 92 п. 16 цього законопроекту, яка передбачає можливість зміни правового статусу окремих адміністративно-територіальних одиниць України. Ми побоюємося, що мова йде про легалізацію в правовому полі України так званої ОРДЛО. Побоювання мають бути ще більшими, що таке саме ОРДЛО може буде створено на інших теренах України. Для цього потрібна звичайна більшість , тобто 226 голосів», – зауважив депутат.

В’ятрович також наголосив, що ще одна велика небезпека цього закону- це відсутність гарантії держави щодо компенсації витрат, які здійснюються органами делегованих повноважень органів місцевого самоврядування. Це означає по суті ліквідацію фінансової децентралізації.

«Загалом цей законопроект – це концентрація влади в руках президента, створення міцної президентської вертикалі. Такого ще не було в незалежній Україні за останні 25 років і, на жаль, це по суті згортання однієї з успішних реформ децентралізації попередньої влади, яка є надзвичайно важливим інструментом для інтеграції України в ЄС. Пропоновані зміни по суті розгортають Україну від ЄС»,- підсумував парламентар.

Він також зазначив, що префекти як представники виконавчої влади чомусь підпорядковані президенту, що суперечить самій моделі держави.

«По-друге, мова йде про можливість призупиняти префектами рішення органів місцевого самоврядування ще до рішення суду щодо незаконності таких рішень.

Відповідно, префект і президент по суті наділяються абсолютно невластивими судовими функціями. Тут ми бачимо концентрацію в руках президента частини судової влади», – додав В’ятрович.

Коментарі

Позначки: ,