Закон «Про тимчасові слідчі комісії і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України», прийнятий парламентом, має запобігти запровадженню політичного авторитаризму та дасть можливість створити комісії для контролю за резонансними розслідуваннями.

Про це написала депутат з фракції «Європейська Солідарність» Ірина Фріз на своїй сторінці у мережі Facebook.

«Ми вважаємо за необхідне утворення ТСК з двох важливих позицій. По-перше, це створення Тимчасової слідчої комісії для здійснення парламентського контролю за розслідуванням справи вбивства Павла Шеремета. По-друге, необхідність створення Тимчасової слідчої комісії, яка була нами ініційована, щодо розслідування протиправної, корупційної, антидержавної та відверто проросійської діяльності очільника ДБР Романа Труби», – підкреслила вона.

Водночас Ірина Фріз висловила низку критичних зауважень щодо положень закону.

«Сьогодні парламент ухвалив проект закону про ТСК, який, на жаль, був вихолощений «пропозиціями» президента… По суті його пропозицій – кудись зник розділ «Особливості діяльності спеціальної тимчасової слідчої комісії ВРУ», який був присвячений процедурі відсторонення президента від займаної посади», – зазначила депутат.

За її словами, президент Зеленський також вирішив обмежити гарантовану законом можливість народних депутатів ініціювати створення тимчасової слідчої комісії, адже допускає можливість утворення таких комісій з будь-яких питань.

«Тому президент запропонував встановити в законі критерії визначення суспільного інтересу, який може бути підставою створення ТСК», – підкреслила Ірина Фріз.

«Звучить вкрай дивно. Оскільки народні депутати представляють інтереси різних верств населення, і є логічним надання саме парламенту як виразнику волі суспільства права визначати наявність суспільного інтересу у конкретних резонансних випадках», – зазначила вона.

Ірина Фріз зауважила, що фракція «Європейська Солідарність» підтримала цей законопроект задля запобігання встановлення в Україні політичного абсолютизму.

«Вважаю, що сьогодні, в умовах політичних репресій, питання законодавчого визначення ТСК – є потрібним інструментом для здійснення демократичного парламентського нагляду над суспільно резонансними випадками», – наголосила політик.