«Європейська Солідарність» вважає неправильним проводити укрупнення районів без обговорення з громадськістю

Новини 16 Липня, 2020 603
Олексій Гончаренко

Олексій Гончаренко

Питання щодо укрупнення районів необхідно обговорювати з громадськістю, а не ухвалювати «кулуарним способом», як це роблять «Слуги народу».

Про це сказав народний депутат фракції «Європейська Солідарність» Олексій Гончаренко в коментарі журналістам, пише Четверта студія.

«Адміністративний устрій – це фундаментальна реформа, її треба було ретельно обговорити, а не в останню мить швидко ухвалювати. Такий підхід ми вважаємо неправильним і наша фракція голосуватиме «проти», – сказав Гончаренко.

«Міста обласного значення тепер включаються  в райони, наприклад, Львів буде частиною Львівського району, Одеса – частиною Одеського району. Або Харків, це друге за населенням місто України, і там буде Харківський район на 2 млн людей де-факто. Це колосальні райони. Що це буде означати? Якими будуть взаємовідносини голів райдержадміністрацій з міськими головами? Сьогодні ми розуміємо, що фактично такі міста напряму працюють з державним бюджетом по всіх головних питаннях або з обласним рівнем, а ми їх нібито опускаємо на рівень нижче. В чому тут децентралізація? Все це виглядає навпаки як жорстка централізація і згортання тих досягнень, які були», – зауважив депутат.

Він наголосив, що адміністративно-територіальний устрій є одним з найважливіших питань, а воно не обговорюється належним чином, а приймається кулуарним способом.

Водночас Гончаренко зазначив, що укрупнення деяких районів дійсно потрібно провести. «Є райони в Україні по 7-8 тис людей населення. Це повний анахронізм і це треба переглянути. Але неможливо це робити так, як роблять «слуги», коли це не обговорено з громадськістю, коли це робиться волюнтаристськими методами, коли люди виходять під Верховну Раду, перекривають дороги і з ними ніхто не розмовляє», – додав депутат.

Коментарі

Позначки: ,