Влада Зеленського входить у кризу взаємин із Європейським Союзом, – нардеп

Новини 11 Грудня, 2020 467
Іванна Климпуш-Цинцадзе

Іванна Климпуш-Цинцадзе

Команда Порошенка здобула безвіз, провела реформи, а тепер європейські партнери кажуть, що йде відкат назад. Про це сказала народний депутат фракції «Європейська Солідарність», голова комітету з питань інтеграції до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе в програмі «Свобода слова» на ICTV, пише Четверта студія з посиланням на прес-службу ЄС.

«Ми провели багато нарад для того, щоб запустити електронне декларування, щоб воно почало працювати безпосередньо в той термін, в який ми зобов’язалися перед світом. Кожен з нашої політичної сили долучився до того, щоб у нас працював безвіз. А сьогодні ми бачимо інший процес і те, що влада втрачає довіру не тільки в суспільстві, а і в наших західних партнерів, входить у кризу взаємин з ЄС», – сказала Климпуш-Цинцадзе.

«Ми на парламентському комітеті асоціації чули абсолютно чіткі речі – було сказано, що є розворот і регрес у реформах, що вони дуже стурбовані станом антикорупційної інфраструктури, незадоволені слабким законопроектом, який був ухвалений і чомусь це все відбувається зараз, коли всі так готові боротися з корупцією. Я хочу щоб проявилася політична воля монобільшості, вони внесли відповідний законопроект, і ми проголосуємо за найжорсткіші покарання, як ми проголосували в 2015 році», – додала вона.

Климпуш-Цинцадзе наголосила, що покарання має бути невідворотним.

«Зеленський, коли балотувався в президенти, то забув віллу в Італії задекларувати, потім цього року забув задекларувати дивіденди в розмірі 5 млн. За президентства Порошенка було забезпечено і незалежність НБУ, яка сьогодні викликає стурбованість через політичне перепризначення нового голови НБУ у наших європейських колег під час президентства Зеленського. Сьогодні викликає питання намагання політично змістити керівника НАБУ. Сьогодні під прикриттям коронавірусу скасовані конкурси і реформа державної служби. Я особисто погоджувала з ЄС стратегію реформи держслужби. І сьогодні 7 тисяч людей без конкурсів призначено, з них 60 – високопосадовців. Це зазначено у звіті ЄС по виконанню Угоди про асоціацію. Там же зазначено про повільність судової реформи. Це ті закони, які прийняла ця влада», – зауважила Климпуш-Цинцадзе.

Вона закликала зосередитися на проблемах, вирішити які закликають в ЄС.

«Європейські партнери закликають до того, щоб реформаторські, проєвропейські політичні сили об’єднали свої зусилля. Те, де нам ставлять за цей рік плюс, наприклад за земельну реформу, її не могли ухвалити без наших голосів. Нам ставлять плюс за банківський законопроект, без наших голосів вона б не була ухвалена, за децентралізацію. Це та реформа, яку ми запровадили, далі підтримуємо і будемо захищати, бо це потрібно для громадян», – сказала парламентар.

«Якщо ми говоримо про об’єднання зусиль, щоб рухатися до Європи, щоб реально досягати оновлення Угоди про асоціацію, щоб добиватися додаткових квот для українських експортерів, для того, щоб запроваджувати тут європейські правила, ми точно є союзниками. «Європейська Солідарність» за такі законопроекти безпосередньо голосує, без нас жодного з них не могли б ухвалити», – зазначила Климпуш-Цинцадзе.

Коментарі

Позначки: