Влада Зеленського отримала сигнал від ЄС щодо можливості скасування безвізу для окремих політиків і олігархів

Новини 06 Жовтня, 2020 144
Ірина Геращенко

Ірина Геращенко

Монобільшість Зеленського отримала чіткі сигнали від Європейського Союзу щодо загрози призупинення безвізу для окремих представників влади. Про це заявила співголова фракції «Європейська Солідарність» Ірина Геращенко у відео-блозі, коментуючи лист євродепутатів до монобільшості.

«6 жовтня у Брюсселі відбудеться дуже важливий черговий саміт «Україна-ЄС» і напередодні Київ отримав безпрецедентний по своїй жорсткості лист з Європейського парламенту, де наші європейські колеги звернулися до лідерів парламентської монобільшості із погрозою призупинити безвіз не для народу України, а для «Слуг», заявивши про те, що деякі «Слуги» блокують хід реформ, антикорупційні реформи і взагалі ставлять під сумнів ті досягнення, які наша команда на чолі з Петром Порошенком провела попередні п’ять років для того, щоб Україна отримала безвіз і була ратифікована Угода про асоціацію», – сказала народна депутатка.

Крім цього, вона нагадала, що подібні жорсткі сигнали від ЄС Україна отримувала в часи Януковича за тиск на опозицію, посадки опозиціонерів, але навіть в ті часи парламент продовжував відстоювати євроінтеграцію.

«Дуже соромно, коли сьогодні Верховна Рада, яка укомплектована абсолютно некомпетентними, випадковими і незрілими в політиці людьми, створює такі загрози для європейського поступу України. Коли депутати Європарламенту, які завжди є лобістами і друзями України, посилають сигнал монобільшості, що так не можна», – сказала співголова фракції.

Ірина Геращенко наголосила, що важливим маркером цього листа є усвідомлення європейцями різниці між владою Зеленського, олігархами і українським народом.

За її словами, команда п’ятого Президента Петра Порошенка завжди ставили перед самітом амбітні плани, але зараз така тенденція не спостерігається. «Рік тому Британія вийшла з Європейського Союзу і саме суперечка Британії і Іспанії блокувала підписання угоди про відкрите небо, яка б значно спростила прихід до України лоу-костів, дешевих авіаліній, щоб світ був відкритішим і доступнішим для України. Але за рік українська влада не спромоглася виконати своє домашнє завдання. Міністерство інфраструктури та інші міністерства для того, щоб на саміті у Брюсселі ця угода була підписана», – сказала вона.

«Звичайно Зеленський і його команда можуть все списувати на пандемію, говорити, що небо і так закрите, крім однієї авіакомпанії. Але пандемія закінчиться, а угода так і не підписана. Хотілось би від української влади більшого прогресу, щоб Україна все більше інтегрувалася до європейського простору», – зазначила співголова фракції.

«Зеленського очікує холодний душ, бо лідери Євросоюзу говоритимуть з ним не тільки про згортання реформ, а й про те, що Україна потребує не вибіркового правосуддя, а реального. Що СБУ має бути не своєю структурою, як «95 квартал», а виконувати контррозвідувальні заходи, що СБУ не може мати департамент, який кошмарить сьогодні бізнес, а займатися спеціальними програмами, як це відбувається в усіх країнах», – наголосила народна депутатка.

«Особливу увагу буде приділено темі боротьби з корупцією. Європейський Союз вже зробив безпрецедентні заяви, що його дуже непокоїть те, як було обрано наглядову раду по вибору керівництва САП», – додала вона.

«Ми бачимо, що в Україні будується поліцейська держава, всі силові і спеціальні структури очолюються друзями з кварталу, сусідами, партнерами, але це мають бути незалежні органи з професійними незалежними керівниками. Це сьогодні викликає занепокоєння у Європейського Союзу», – резюмувала Геращенко.

Вона наголосила, що це по суті перший саміт Зеленського, адже саміт 2019-го готувався командою Петра Порошенка.

«Хотілось би, щоб цей саміт був надзвичайно амбітним для України, але сьогодні ми бачимо все навпаки, навіть в риториці європейські і євроатлантичні прагнення зникають. Дуже важлива програма «зелена угода» розробляється в Євросоюзі. Хотілось би, щоб Україна заявила, що ми хочемо долучитися, виконувати її рамочно і щоб ми долучилися до її розробки. Цього сьогодні не вистачає. Як і більш активної роботи, щоб змінити певні позиції Угоди про асоціацію, економічної і торгової частини, коли ми дійсно прагнемо збільшення квот, зменшення тарифів, але це потребує марудної щоденної професійної роботи всього уряду», – сказала Геращенко.

Крім цього, народна депутатка нагадала, що чинний віце-прем’єр з європейської і євроатлантичної інтеграції працювала в команді попередньої влади, «але один в полі не воїн».

«Коли для більшості урядовців євроінтеграція щось ефемерне, нецікаве, де немає дерибану, незрозуміло навіщо це робиться. Коли на багатьох олігархічних телевізійних каналах, щодня втюхується українцям тема, що це зовнішнє управління і погано. Щоб потім підсунути на блюдечці кокошник і піти знову в бік Москви, це викликає значне занепокоєння», – сказала вона.

«Наша політична команда продовжує стояти на сторожі євроатлантичної інтеграції. Ми і надалі ведемо дуже серйозний діалог з нашими партнерами в Європейському Союзі, парламенті, інших структурах ЄС для того, щоб мати підтримку і потужне лобі України. Це дуже добре, що сьогодні Брюссель дуже добре розрізняє український народ, Україну і її владу. Влада змінюється, а наше прагнення до Європейського Союзу залишається незмінним», – підсумувала Геращенко.

Коментарі

Позначки: ,