Влада Зеленського хоче протягнути пакет законів, який веде до колонізації України, – Княжицький

Новини 15 Січня, 2020 160
Микола Княжицький. Фото: Прямий.

Микола Княжицький. Фото: Прямий.

Відсутність прозорого інформування суспільства щодо деталей поїздки президента Зеленського в Султанат Оман і розслідування помилок, які допустила влада, в ситуації зі збиттям українського літака військовими Ісламської Республіки Іран збільшує напругу в суспільстві і порушує демократичні принципи.

Про це заявив народний депутат з фракції «Європейська Солідарність» Микола Княжицький під час виступу на пленарному засіданні Верховної Ради, пише “Четверта студія” з посиланням на прес-службу партії.

«Початок цього року був справді трагічним. Знищення українського літака з громадянами України та інших країн на борту ставить перед нами багато викликів, головні з них це те, що українське суспільство має покроково знати, що відбувалось із літаком і з владою напередодні, під час і після трагедії. Маємо знати – це було випадкове збиття чи ні, що президент робив у Омані, яким коштом туди летів і з ким проводив переговори, чи не були це сепаратні переговори із Росією. Без відповіді на ці питання українське суспільство не зможе прозоро і демократично розвиватися», – зазначив парламентар.

Політик наголосив, що законодавчі зміни у сфері медіа, фактично, призведуть до впровадження цензури і ліквідації іномовлення в Україні.

«Вчора ми голосували за закон про іномовлення, який скасовує іномовлення, і воно вже, фактично, скасовано. Іномовлення не ведеться, український голос в світі не чути. Натомість буде чути голос російської мови всередині України, який повністю буде знаходитись під контролем уряду, адже саме він контролюватиме те, що будуть говорити на цьому телеканалі. Фактично, вводиться пряма цензура – ми повертаємося до радянських часів і контролю інформації. Такі самі норми є і в законі «Про медіа». Норми, які дозволяють через обмеження свободи слова контролювати будь-яку думку всередині країни. Натомість закон не передбачає дієвий контроль власності ЗМІ і джерел їх фінансування», – сказав він.

Також парламентар підкреслив, що неприпустимими є спроби влади Зеленського до згортання демократії і обмеження місцевого самоврядування в Україні.

«Спроба централізувати владу, встановити цензуру, ввести особливий статус на вимогу окупанта прослідковується і в новому законі, коли ми говоритимемо про місцеве самоврядування. Нівелюється норма про обов’язкове використання української мови, президент, фактично, зможе безпосередньо керувати будь-якою територією, а невелика більшість людей оголошувати особливий статус, на території окремих округів, якими тепер намагаються назвати райони.

Це, фактично, пакет законів, який веде до колонізації України. І чи не починається ця колонізація з трагедії з українським літаком? На все це ми маємо дати відповідь і створити слідчу комісію, яка розслідує це питання», – наголосив Княжицький.

Коментарі

Позначки: ,