Укрупнення районів без механізму реорганізації держустанов призведе до хаосу, – Княжицький

Новини 21 Липня, 2020 337

Микола Княжицький/espreso.tv

Влада зменшила кількість районів, але не прописала повноваження і механізми, що призведе до хаосу в державі.

Про це сказав народний депутат фракції «Європейська Солідарність» Микола Княжицький в коментарі телеканалу «Еспресо», пише Четверта студія з посиланням на прес-службу ЄС.

«Питання виникає – що робити в ліквідованих районах з судами, відділками поліції, лікарнями? Як буде розподілятися бюджет між районами, громадою і областю? Які будуть повноваження? Чому над міським головою міста-мільйонника буде стояти голова райадміністрації, а над ним голова обладміністрації, і які в них будуть повноваження? Відповіді на ці запитання немає», – зазначив політик.

«Отже люди, які будуть голосувати за своїх обранців, не будуть розуміти, які повноваження на місцевому рівні ці люди мають. Які в них бюджети. Це означає, що люди не зможуть вибрати і нормально волевиявитися», – додав Княжицький.

Крім цього він наголосив, що в законодавстві поклали функцію призначення виборів на ЦВК, яка може не взяти на себе таку політичну відповідальність.

«Все це доручено врегулювати Центральній виборчій комісії, але вона може проявляти свою суб’єктність і може сказати законодавцю, що не хоче брати на себе таку відповідальність не призначати десь вибори, тому що ви не визначили, що саме чи які пункти законом буде проводити той чи інший представницький орган. І тут може виникнути клінч восени,  незрозумілі усі ці функції і порядок повноважень усіх органів місцевого самоврядування у зв’язку з адміністративно-територіальною реформою. Це дуже велика небезпека», – підкреслив народний депутат.

«Ані уряд, ані більшість, ані ЦВК, поки що відповіді на це питання не має», – підсумував Микола Княжицький.

Політик зазначив, що спочатку необхідно було чітко розмежувати повноваження між різними рівнями рад, а потім голосувати новий розподіл районів.

«Спочатку потрібно було прописати бюджети і повноваження між радами різних рівнів, потім вирішити, скільки районів потрібно. Бо райони справді не мають жодного сенсу, тому що там мають бути якісь префекти, бо там є сильні громади і область. Але коли вирішили районам передати частину повноважень, не закріпивши це законом, зробити величезні райони і райони над містами – обласними центрами без пояснень і функцій – все це шлях до виборчого хаосу», – наголосив Княжицький.

Коментарі

Позначки: ,