Україні потрібна ефективна система військових судів, – Забродський

Новини 15 Січня, 2021 308

Півтора року Зеленського привели до деморалізації армії, - генерал Забродський, фото 4studio

Судові рішення по справах щодо військових і учасників бойових дій має приймати військовий суд, а не звичайний, адже невійськова людина не розуміє специфіки обставин, в яких знаходяться військовослужбовці під час виконання бойових завдань.

Про це написав генерал-лейтенант, Герой України, народний депутат фракції «Європейська Солідарність» Михайло Забродський на своїй сторінці в мережі Facebook, пише Четверта студія з посиланням на прес-службу ЄС.

«Справа генерала Назарова, справа прикордонника Колмогорова, понад три сотні засуджених до ув’язнення військовослужбовців-учасників бойових дій за більше ніж шість років війни на Сході. За кожною справою – конкретні обставини, конкретні учасники, конкретні долі. Крім відверто маніпуляційних і вкрай неоднозначних судових рішень, крім одіозних фігур суддів і неприродної матеріальної зацікавленості адвокатів, ця сумна статистика піднімає ще одну суттєву проблему. Мова про сам соціальний підхід до правової оцінки дій військовослужбовців в умовах збройного конфлікту», – зазначив він.

«На війні люди працюють, приймають рішення і діють в надзвичайних, у розумінні пересічної людини, обставинах. В умовах надзвичайних психологічних навантажень, прагнення до виконання поставленого завдання, в умовах постійної загрози власному життю і здоров’ю. Беззаперечно, все перелічене і те, що не згадано, не є виправдуванням для тих, хто переступає межі дозволеного здоровим глуздом і людською мораллю», – додав Забродський.

За його словами, навіть судді визнають, що цивільним важко оцінювати ситуації, які відбулись під час бойових дій. «Виявляється достатньо специфіки, яку зазвичай важко, а то і – неможливо, зрозуміти якщо постійно не живеш військовим життям. Не говорячи вже про те, що події із паперових матеріалів судової справи, зазвичай сприймаються зовсім по іншому ніж із суворої реальності мерзлого окопу під Авдіївкою», – наголосив генерал-лейтенант.

Також він підкреслив, що в умовах цивільного правосуддя особливого значення набирає військова експертиза, в якій можливі помилки.

Забродський зазначив, що створення військових судів за найвищими світовими стандартами стало актуальним і Україні. Він також нагадав, що до 2010 року в Україні були військові суди і їх ліквідували в той час, коли здійснювалися системні кроки з послаблення обороноздатності держави.

«Система працювала і виконувала свою важливу соціальну функцію. Крім того, рішення про ліквідацію системи військової юстиції, за оцінкою спеціалістів, на той час було складовою загального плану тотального ослаблення і розвалу Збройних Сил України», – підкреслив представник «Європейської Солідарності».

«Вітчизняний і світовий досвід переконливо демонструє, що в більшості випадків лише військовий суддя може розтлумачити складну специфіку службових взаємовідносин і необхідності виконання поставленого завдання, непростий процес прийняття рішень і вплив на це, наприклад, недостатніх даних про обстановку. В будь якому випадку такий підхід сприймається більш логічніше, ніж розгляд справи про прийняття оперативних рішень вищими офіцерами ЗС України в районному суді», – підкреслив народний депутат.

Крім цього, Забродський наголосив, що ще одним запобіжником в системі військового правосуддя може стати введення військового суду присяжних.

«Як відомо житті мало що є абсолютно досконалим. І військове правосуддя не є виключенням. І в ньому також знайдеться місце і упередженості, і особистому переконанню суддів. Кращі практики судочинства у збройних силах провідних країн світу пропонують крім іншого, як свого роду запобіжник, перспективу введення військових судів присяжних. Можливо прийняття рішення про винуватість або не винуватість посадової особи журі у складі військовослужбовців відповідної категорії і службового досвіду є одним із вищих проявів справедливості по відношенню до тих, кому держава довіряє власний захист силою зброї», – зазначив генерал-лейтенант.

«Військова судова система зможе ефективно працювати лише в замкнутому юридичному контурі. На порядку денному – перегляд повноважень військової прокуратури, введення військової адвокатури, повноцінне виконання своїх функцій військовою поліцією», – наголосив він.

«Реформи і розбудова воєнної організації держави це не лише сучасні озброєння і військова техніка. На першому плані завжди була і завжди буде людина. Надання військовослужбовцю гарантій справедливого професійного правосуддя є надважливою складовою належного визнання цієї простої істини», – резюмував Забродський.

Коментарі

Позначки: