У Зеленського вже шостий місяць саботують виконання закону про мову, – Княжицький

Новини 13 Травня, 2020 658
Микола Княжицький. Фото: Прямий.

Микола Княжицький. Фото: Прямий.

Влада саботує закон про мову і блокує початок роботи Уповноваженого із захисту державної мови.

Як пише “Четверта студія” з посиланням на прес-службу “ЄС”, про це написав народний депутат фракції «Європейська Солідарність» Микола Княжицький на своїй сторінці в мережі Facebook.

«6 травня уряд звільнив з посади уповноважену з захисту державної мови Тетяну Монахову після її заяви про відставку. Причиною такого рішення Монахова назвала повну відсутність фінансування і можливості працювати. Штату так і не було створено, хоча передбачено, що там мають працювати 50 людей, на поїздки вона витрачала власні кошти, зарплати не отримувала.

Наприкінці квітня я звернувся до прем’єр-міністра з офіційним депутатським зверненням і вимогою пояснити чому уряд повністю саботує виконання Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Нещодавно Міністерство культури відповіло на це звернення», – повідомив Княжицький.

«Кажуть, Уповноваженого призначили, фінансування в Держбюджеті передбачили, закон виконують. Але от тільки матеріально-технічне забезпечення діяльності Уповноваженого та штатний розпис здійснює Секретаріат Уповноваженого, який уряд так і не створив до сьогодні. Тобто, Уповноважений є, кошти є, але користуватись він ними не може, як і працювати», – додав політик.

Микола Княжицький зазначив, що такі дії влади по суті є бездіяльністю і саботажем Закону про мову.

«Інакше як саботажем виконання Закону про мову таку поведінку влади не назвеш. Чому Секретаріат, який мав забезпечувати роботу Уповноваженого з захисту державної мови не був створений відразу після призначення Уповноваженого? Адже це прямо зазначено в законі і уряд був зобов’язаний його виконувати.

Після місяців бездіяльності Міністерство пише, що розробило всі потрібні документи і ще 7 квітня подало в уряд, але чомусь до сьогодні таку постанову уряд не розглядав. Чому ні? На жаль, ні Міністерство, ні прем’єр не пояснили. Це показує, як уряд ставиться і до законів в цілому, і до мовного питання, зокрема», – наголосив Княжицький.

«Якщо уряд знову вирішив на півроку «забути» про виконання закону, я йому про це нагадую і закликаю прийняти постанову на найближчому засіданні Кабміну. Прийняття Закону про мову було вимогою більшої частини суспільства і минулого року для цього об’єдналося дуже багато людей. Сьогодні маємо забезпечити його виконання», – додав він.

 

Коментарі

Позначки: ,