У Зеленського хочуть змінювати територіальний поділ України, – нардеп

Новини 15 Липня, 2020 273
Між Рабіновичем і Геращенко сталася перепалка через мову. Фото: 5 Канал.

«Європейська Солідарність» заявляє про неприпустимість намагань президентської партії змінити Виборчий кодекс та встановити новий територіальний поділ перед місцевими виборами.

Про це сказала співголова фракції «Європейська Солідарність» Ірина Геращенко в коментарі журналістам, пише “Четверта студія” з посиланням на прес-службу політсили.

«Ми вважаємо, що зараз монобільшість намагається зруйнувати реформу децентралізації. Тому що ключовою позицією децентралізації, об’єднання громад є добровільність. А також врахування географічних і історичних особливостей», – наголосила вона.

«Взагалі той безлад, який зараз намагається монобільшість і влада внести, наприклад по Києву, коли вони збираються ділити райони по вузькоколійкам, прив’язувати їх до сильного якогось, «велюрового» свого кандидата – це безумство», – додала депутатка.

Ірина Геращенко зазначила, що в таких змінах немає логіки: «Райони мають бути підкріплені не тільки обов’язками, а й правами, фінансовими ресурсами і повноваженнями».

«Те, що написали в цьому проекті «Слуги», намагаючись переписати Конституцію, звичайно ми цього не підтримаємо», – підкреслила співголова фракції.

За її словами, «Європейська Солідарність» серйозно працювала над вдосконаленням Виборчого кодексу. Але «Слуги» хочуть вносити на розгляд зали цей проект зараз – за три місяці до місцевих виборів.

«Я хочу сказати, що сама зміна виборчих правил напередодні виборів є великим неподобством. Є чіткі стандарти ОБСЄ, які не рекомендують навіть за півроку до виборів змінювати виборчі правила», – зауважила Ірина Геращенко.

Вона також нагадала, що коли політична команда «Європейської Солідарності» минулого року прийняла новий Виборчий кодекс, там врахували, що поточні вибори не будуть проходити по цьому новому кодексу. Логічно було дати час, щоб країна, інституції, політичні партії, самі виборці підготувалися до нових правил, зрозуміли їх.

«А тут от така каша перемішана і намагалися зруйнувати дуже багато речей. Тому ми категорично проти будемо кількох серйозних позицій які пропонують «Слуги», якими, по суті, вони пропонують включити корупцію і повернутися від відкритих списків до такої мажоритарної системи – до гречки і гривні», – прокоментувала депутатка запропоновані зміни.

Вона зауважила: «Зараз у Виборчому кодексі закладений принцип, коли людина може просунутися нагору по партійному списку якщо більше 25% виборців поставлять саме за неї вподобання. І тоді людина, яка наприклад була п’ятою у списку може стати другою і пройти чи до обласної чи місцевої ради».

За її словами, «Слуги» хочуть знизити цей відсоток до 5% і тоді «грошові мішки» поставлять своїх людей в усі списки усіх партій і просто піднімуть за рахунок гречки їх нагору по списку і створять у місцевих радах свої іменні фракції.

«Це категорично неприйнятно норма проти якої ми будемо виступати», – додала Ірина Геращенко.

Коментарі

Позначки: ,