У Зеленського хочуть провести вибори, далекі від європейських стандартів, – нардеп

Новини 14 Липня, 2020 441

Віце-спікер Верховної Ради України Ірина Геращенко. Фото: УНІАН

Місцеві вибори мають відбуватися в жовтні, але досі невідомі їхні правила. Це говорить про намагання влади провести голосування, далеке від європейських стандартів. Про це заявила співголова фракції «Європейська Солідарність» Ірина Геращенко в програмі «Свобода слова» на телеканалі ICTV, пише Четверта студія з посиланням на ЄС.

«Є дуже чіткі норми ОБСЄ, які рекомендують країнам – членам ОБСЄ, а Україна є членом ОБСЄ, не  вносити зміни до виборчого законодавства за три місяця до виборів, в нас це зараз відбувається», – зазначила Геращенко.

Вона також наголосила, що влада задля своїх політичних бонусів руйнує реформу децентралізації. «У нас цією реформою збираються вбити 430 районів, призначити якихось 120 районів, яких ніхто в очі ще не бачив. А потім – голосувати виборче законодавство, коли «слуги» знають про що йдеться, всі інші політичні сили поняття не мають, про які території йтиметься. Тому що це робиться, не враховуючи бажання громадян цих територій, не враховуючи історичні і географічні передумови, а виключно з позиції – де свого ще  можна поставити, щоб виграти. Не охлократія  у нас зараз, а слугократія в державі відбувається. Ось такі фальсифікації готуються», – сказала Геращенко.

«Сьогодні був один законопроект на порядку денному, який підтримали всі політичні сили конституційною більшістю – це повернення коштів на фінансування виборів, які слуги одноосібно два місяці тому просто забрали з державного бюджету, намагаючись можливо ліквідувати і самі вибори. І тільки жорстка позиція «Європейської Солідарності» і всіх опозиційних фракцій примусила тоді залишити в бюджеті 1 млрд, а не нуль, і зараз примусити «слуг» проводити ці вибори», – додала співголова фракції.

Вона зазначила, що все це відбувається через те, що рейтинги президента Зеленського і «слуг» падають.

«Очевидно, що для них  ці вибори стануть холодним душем, а не теплою ванною. Рік, на жаль,  бездарно потрачено і президентом, і його командою, і парламентом, залежним від президента Зеленського, як і ДБР, і генеральна прокуратура.

Вибори мають відбутися в жовтні, а ще й досі не відомі їхні правила. Це не тільки безлад, а й намагання провести вибори, далекі від європейських стандартів», – зауважила Геращенко.

Крім того, співголова фракції зазначила, що «слуги» брехали суспільству про те, що збираються цього року проводити вибори на окупованому Донбасі, тим паче коли там відбуваються вбивства українських воїнів, стоять російські окупаційні війська. «Саме тому зміни до виборчого закону відтяглися до останнього терміну, тому що хотіли ще й тут Кремлю підіграти, провести вибори, щоб зняти санкції з РФ і перевести все в наратив громадянської війни і конфлікту», – переконана Ірина Геращенко.

Коментарі

Позначки: ,