У Львові розцвіли трояндові дерева (ВІДЕО)

Новини 23 Квітня, 2021 5 401

Скриншот відео ФБ/Ботанічний сад

Мед з квітів рододендронів може бути отруйним для людей

У Ботанічному саду ЛНУ ім. І.Франка розцвіли рододендрони.

Як пише «Четверта студія», відео цвітіння рододендронів оприлюднено на сторінці Ботанічного саду ЛНУ ім. І.Франка.

«Хоч цьогорічна весна не надто тішить нас сонечком та теплом, Ботанічний сад ЛНУ ім.І.Франка не залишить без квітучого подарунку! Героями сьогоднішньої відеопрогулянки є трояндові дерева – рододендрони. Працівниця Ботанічного саду Марія Надрага розповість чому ці рослини називають квітами спокуси», – зазначається у коментарі до відео.

Довідково. Мед родедендрону містить андромедотоксин може бути отруйний для людей. Андромедотоксини виділяються рослинами для захисту від комах. Більшість отруйних рослин не виділяє отруту в нектар, оскільки вона може відлякувати запилювачів. Проте деякі рослини такі як рододендрон та кавове дерево з невідомих причин продукують отруту в нектар. Дослідження на джмелях (Bombus terrestris) показали, що тривале годування отрутою рододендрона не причиняє їм шкоди. Проте бджоли (Apis) вмирали за годину після поїдання отрути. Поведінка Andrena scotica змінювалася під дією отрути, вони витрачали більше часу на політ та чищення себе.

В минулому отруйний мед рододендрону використовували для військових цілей. Наприклад, цар Мітрідат VI Евпатор наказав залишити стільники з медом на шляху підступаючої римської армії на чолі з Помпеєм Великим у 65 р до н. е. Отруєних медом римських солдатів вирізала армія Мітрідата.

«Трояндове дерево» – особлива окраса вашого саду. Не чули ніколи про таку рослину? А якщо ми скажемо «Рододендрон»? Впевнені, що зараз більшість із вас згадали ці неймовірно розкішні квітучі кущі, які раніше можна було бачити тільки в подорожах по гірській місцевості, а тапер – прикрасити ними свою присадибну ділянку!

Рододендрони – вічнозелені, напіввічнозелені та листопадні кущі висотою від 1 до 6 м (залежно від виду) з великими квітами, що можуть мати різне забарвлення.

«Трояндовим дерево» – так звучить буквальний переклад «рододендрону» із грецької.

Особливістю рослин є те, що вони можуть витримувати доволі сильні морози і протягом всього року не скидати листя – звичайно, якщо обрати морозостійкий вічнозелений сорт. Коли температура повітря знижується, листя скручується у «трубочки», що дозволяє рослинам нормально пережити холодний сезон.

Опубликовано Ботанічний сад ЛНУ ім.І.Франка Среда, 21 апреля 2021 г.

 

Коментарі

Позначки: , ,