У Львові зацвіли унікальні «сигарні» дерева (ФОТО)

Новини 07 Липня, 2020 2 595

Фото: Ботанічний сад ЛНУ ім.І.Франка

Дерево, крім естетичного, має і практичне значення

У Винниках, біля СЗШ № 29, від п’янких запахів паморочиться голова  – цвітуть кільканадцять лип, але найбільше аромату від «сигарного» дерева. Цим деревам, як виявилося, майже три десятки років.

Як пише «Четверта студія» з посиланням на «Винниківський вісник», за інформацією Оксани Демцюх, яка працювала директором СЗШ № 29 протягом 1982-2017 рр., незвичне дерево з Криму подарувала школі винниківська родина Стримінських, і воно прийнялося, багато років зачаровуючи красою і запахом.

За повідомленням Ботанічного саду ЛНУ ім. І.Франка, де також цвіте таке дерево, його назва катальпа або індійське бобове дерево, на яке часто кажуть «фасолеве» або «сигарне» через специфічну форму плодів – довгі стручки. Воно може сягати до 30 м заввишки.

Ця «рослина-мігрантка» з Північної Америки останнім часом набуває все більшої популярності в садах і парках України. Декоративності рослині надають великі серцеподібні листки, масивні гроноподібні суцвіття з білих, зі строкатим візерунком, дзвоникоподібних квіток, а також видовжені бобоподібні плоди, що довгий час не опадають. Останні, немов гірлянди, рясно вкривають дерево, завдяки чому рослина не втрачає привабливості навіть узимку.

Дерево, крім естетичного, має і практичне значення. Оскільки його деревина легка та стійка до гниття, то застосовується для різьблення, виготовлення меблів, оздоблення інтер’єрів, а також для будівництва човнів.

 

Коментарі

Позначки: , , , , ,