Те, що зараз відбувається – це тестування громадської думки щодо майбутньої амністії, – Геращенко

Новини 29 Грудня, 2019 170
Ірина Геращенко. Фото 4studio

Ірина Геращенко. Фото 4studio

Звільненя українців, які роками поневірялася у катівнях ЛДНР, це довгоочікувана подія, яка разом з тим демонструє суспільству справжню ціну незалежності.

Про це на своїй сторінці у мережі Facebook написала співголова фракції «Європейська Солідарність» Ірина Геращенко. Як відомо, Ірина Геращенко була Уповноваженим Президента України Петра Порошенка з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях (2014—2019).

«Ті, за кого всі ці роки боролися і за кого вболівали – на волі. Вітаю на свободі бранців і їх родини. Серед звільнених є безумовні Герої, про подвиги яких можна буде розповісти навіть не сьогодні», – пише Ірина Геращенко.

За її словами, Росія протягом всіх років агресії через підконтрольних бойовиків постійно намагалася включити беркутівців у списки на обмін. І цей факт – явка з повинною Кремля у причетності до злочинів на Майдані – переконана Ірина Геращенко.

«Я неодноразово чесно інформувала журналістів і родини наших заручників, що РФ руками бойовиків всі ці роки включали в списки на обмін беркутівців, причетних до терактів в Харкові, Одесі, Києві і росіян. Й цей діалог з родинами був, відверто скажу, важкий. Вони хотіли почути дату звільнення своїх рідних і я їх розумію… Ми наполягали, що говоритимемо лише про тих, хто може розглядатися в рамках мінських угод, а не про злочини, здійснені ще до війни й в інших регіонах країни. Та й не всі злочини підпадають під амністію. Важливо, щоб по резонансним справам, таким, як масові вбивства на Майдані, відбулися безпристрасні розслідуванні і вироки суду», – зазначила Ірина Геращенко.

«Переговори і звільнення – це завжди дуже важкий процес. Наші чоловіки і жінки, цивільні і військові НЕЗАКОННО вже багато років утримувалися на окупованому Донбасі. З літа 16-го року їм не дали жодного разу подзвонити рідним. Їм не передавали листи, до них, попри всі наші зусилля, не пускали МКЧХ. Їх катують і принижують. В них немає доступу до медицини. Їхні сім’ї відчайдушно борються за звільнення і чекають своїх. В українських тюрмах сидять злодії, які несуть справедливе покарання за злочини проти України. З правом отримання передач, побачень, листів, від них не виходить МКЧХ та інші міжнародні моніторингові місії і адвокати. Наші сидять надто довго і несправедливо. Вони дійсно герої, які не сховалися, як дехто, від мобілізації, а пішли захищати державу або партизанили в тилу ворога. Бути патріотом в окупованому Донецьку – далеко не те саме, що бути патріотом в фейсбуці в Києві. Задача держави – їх витягти. Якою ціною? Ціна завжди висока, тому що за невинних ми віддаємо реальних злочинців і злодіїв, покидьків. Але ми отримуємо додому Героїв, віддаючи РФ і підконтрольних їм бойовикам людський шлак і нелюдів. Тому, насправді, в питаннях звільнення не можна все міряти пропорціями, кількістю, математикою», – переконана Ірина Геращенко.

«Україна своїх не кидає. Це аксіома. Зараз нам віддали наших тільки тому, що Москва, нарешті, дотиснула і отримала, що хотіла, їм потрібні подільники, ті, хто були причетні до розстрілів Майдану і терактів в мирному Харкові і Одесі. Всі інші Москві не потрібні. Й, по суті, це явка з повинною Кремля. Який прагне уникнути відкритих судових процесів і свідчень, хоче сховати кінці в воду», – застерігає Ірина Геращенко.

Вона переконана, що допомагати Кремлю у намаганні уникнути справедливого покарання за злочини проти України неприпустимо.

«Ніколи не треба допомогати Кремлю, під якими б красивими гаслами це не подавалося. Там сидить ворог. Це теж аксіома для кожного притомного українця», – пише Геращенко.

Вона також переконана, що історії усіх завербованих агентів Кремля мають бути широко відомими в Україні – щоб «уставшие от войны» розуміли ціну, яку платить Україна за незалежність.

«Звільнення наших, звичайно, важливе. Я як особисту драму всі ці роки переживала історіі родин Пантюшенка, Глондаря, Корінькова, Іваничука, Дєєва, Фурсова, Асєєва, і добре, що свята вони нарешті зустрінуть разом. Пам’ятаємо про тих, кого не віддали, про кого ховають інформацію, кого закатували, кого мордують… Я обов‘язково в ці дні подзвоню кільком мамам, які не дочекалися сьогодні своїх, щоб підтримати бодай словом. Витягати треба всіх, питання тепер – на кого?», – акцентує Геращенко.

Вона також наголосила, що в ці дні не меншої психологічної і моральної підтримки потребують родини Героїв Небесної Сотні та жертв терактів, які марно сподівалися на справедливий суд.

«По беркутівцям має бути встановлено міру їх провини і вирок. Очно, заочно. Але має бути. Це важливо не лише для рідних Небесної Сотні, це важливо для Країни, яка пережила Майдан і зараз знаходиться в стані війни з РФ», – переконана Ірина Геращенко.

Вона вважає, що зараз відбувається інформаційне тестування суспільної думки щодо майбутньої широкомасштабної амністії, яку планує влада.

«Те, що відбувається зараз – це прелюдія, зондаж суспільної думки щодо майбутньої амністії. В 2014 ми чітко прописали, хто не потрапляє під амністію – терористи, причетні до збиття МН-17, вбивці, гвалтівники, що знущалися над нашими заручниками. Тепер, після «всіх встановлених», схоже, що амністувати будуть всіх. Аби тільки поставити галочку, що «війну закінчено», – переконана Ірина Геращенко.

Вона також наголосила, що більшість міжнародних союзників України, які зараз вітають рішення нормандського саміту, самі за жодних обставин не видають терористів, усвідомлюючи, що це тільки посилює терористичні загрози.

«Але зараз вони прагнуть закрити питання Донбасу виключно за рахунок України, якщо ми самі на це погоджуємося. Але правда і в тому, що вони не особливо тиснули на Путіна в питаннях заручників, ввічливо співчували рідним, висловлювали занепокоєння, а Україна жила цим, часто сам-на-сам вирішуючи питання людських доль своїх громадян», – наголошує Ірина Геращенко.

Вона назвала помилкою заборону українським журналістам висвітлювати процес обміну.

«Не пустити на звільнення українських журналістів – це величезна помилка. Дякую всім медіа і журналістам, які всі ці роки висвітлювали процеси звільнення. Ви – разом з нами – фільмували новітню українську історію, в тому числі в окупованій Горлівці, і важливо, що країна бачила перші кадри звільнення вашими очима, а не очима російських пропагандистів», – написала Ірина Геращенко.

Коментарі

Позначки: ,