Синютка: Спочатку навчання російською мовою для студентів, а потім Кремль здійснить й інші наступи на українську мову

Новини 03 Вересня, 2020 365

Олег Синютка. Фото 4studio

Нардеп Олег Синютка розкритикував провладний законопроєкт щодо викладання у ВНЗ російською мовою, винесений на порядок денний Верховної Ради у четвер, 3 вересня

Про це нардеп від фракції “Європейська Солідарність”повідомив журналістам у кулуарах Парламенту.

За словами Олега Синютки, запропонований партією “Слуга народу” законопроєкт №3717 порушує цілий ряд юридичних норм та є спробою русифікації освіти в Україні.

“Це надзвичайно цинічно, що саме у цей день, коли 35 років тому, у Пермському концтаборі помер Василь Стус – сьогоднішня влада намагається знову ввести викладання російською мовою у вищих навчальних закладах”, – сказав Олег Синютка.

На думку Олега Синютки, законопроєкт передбачає не навчання для іноземних студентів і вихідців з країн колишнього радянського союзу їхніми мовами, а бажання влади законодавчо закріпити викладання російською мовою на рівні з українською та англійською.

“Кремль чітко заявив – де буде “рускій язик” там буде “рускій мір”, а там і їхні геополітичні інтереси. Там буде грунт для того, щоб захоплювати нові території. Тому це питання не про освіту, а про те, якою буде завтра Україна”, – повідомив Олег Синютка.

За словами Олега Синютки, важливо не дозволити пропагувати Росії свою культуру, мову, традиції та звичаї, оскільки після захоплення мовного простору приходять їхні військові сили.

Сьогодні, 3 вересня, на порядок денний Верховної Ради України винесено до розгляду законопроєкт від партії “Слуга народу” яким запропоновано ввести російську мову, як одну з мов, якими проводитиметься навчання для іноземних студентів в Україні.

Коментарі

Позначки: