Стан свободи слова в Україні значно погіршується, – Княжицький

Новини 10 Лютого, 2020 186
Микола Княжицький. Фото: Прямий.

Микола Княжицький. Фото: Прямий.

Нещодавні обшуки на телеканалі “1+1”, а перед тим на телеканалі “Прямий” – це все дуже погані симптоми. Якщо на провладний канал “1+1” може прийти правоохоронна державна структура, то що говорити про безпеку опозиційних каналів.

Про це заявив депутат від фракції “Європейська Солідарність” Микола Княжицький під час засідання комітету ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики, повідомляє Еспресо.TV.
За словами депутата, СБУ на засіданні комітету не пояснило причини обшуку журналістів.

“Справа порушена за незаконне придбання чи продаж засобів незаконного збору інформації. Жодних доказів того, що це робили саме ті журналісти, немає. Вилучені комп’ютери на яких була зовсім інша інформація, якою користувалися журналісти. У рішенні суду вони взагалі трактуються, як звичайні громадяни, а не як журналісти, що суперечить взагалі українському законодавству і практиці Європейського суду з прав людини та європейським зобов’язанням України” – розповів Микола Княжицький.

Княжицький впевнений, що стан свободи слова погіршується через позицію із багатьма висловами представників теперішньої української влади, силових органів. Саме тому дуже важлива позиція демократичних політиків, журналістів, громадського середовища, для того, щоб свобода слова, як одна з головних цінностей, була захищена.

Довідка:

7 лютого СБУ провели обшуки на телеканалі 1+1 у зв’язку з розслідуванням справи про прослуховування прем’єра Олексія Гончарука. Обшуки проводилися із численними порушеннями. Окрім того, СБУ заявила, що журналістів звинувачують не в прослуховуванні прем’єра, а в поширені аудіо записів.

Парламентський комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики у зв’язку з обшуками на “1+1” вирішив передбачити в законодавстві чіткі правові підстави та порядок доступу правоохоронних органів до джерел інформації (або інформації, що дозволяє встановити джерело).

Коментарі

Позначки: , ,