Україна повинна мати цивілізований ринок землі, однак монобільшість та президент Зеленський намагаються під цю ідею протягнути аферу з розкрадання державної землі. Про це сказала співголова фракції «Європейська Солідарність» Ірина Геращенко в коментарі журналістам.

Вона підкреслила, що «Європейська Солідарність» виступає за ринок землі.

«Але ми категорично проти базару і розбазарювання української землі», – наголосила співголова фракції.

«Ми бачимо, що під правильною назвою про ринок землі, ховається закон, який буде аферою сторіччя. Так само як несправедливо відбувалася приватизація на початку 90-х років великих українських підприємств, коли їх просто вкрали в українців, замість того, щоб чесно приватизувати на відкритих конкурсах, така сама зараз афера закладається в цей законопроект», – підкреслила Ірина Геращенко.

Вона пояснила, що селяни не будуть продавати свої паї за ту мінімальну встановлену законом ціну. «Паї їм приносять вже певний річний дохід і цей річний дохід співставний з тією мінімальною сумою, яка закладена за продаж паю», – зазначила депутат.

«Але в державі є 8 мільйонів гектарів державної землі, яку за безцінь хочуть купити латифундисти, олігархи, які вже з валізами на старті сидять і збираються купувати», – наголосила Ірина Геращенко.

При цьому вона підкреслила, що цей продаж землі не для звичайного громадянина України, бо він нічого про умови продажу і яку саме землю можна купити не дізнається із жодного відкритого джерела. Такої інформації у відкритому доступі просто немає.

«Якщо простий громадянин України захоче купити цей гектар землі, друзі, ви просто не зможете. Тому що влада вас намахує. Вони обіцяли створити прозорий кадастр землі, щоб кожен громадянин міг включити інтернет і подивитися в кадастрі цей гектар. Але такого кадастру вони не створили досі. Вони не створили Земельний банк. Все це закрита інформація», – підкреслила співголова фракції.

«Ось для цієї таємної приватизації, а насправді – афери і крадіжки задумана ця «реформа», – зазначила Ірина Геращенко.

Вона також підкреслила, що абсолютно незрозуміло, як закон буде виглядати після остаточного прийняття, оскільки всі поправки, запропоновані опозицією монобільшість відхиляє.