Реванш в Україні відбувається на наших очах, – нардеп

Новини 16 Червня, 2020 296

Пікет Львівської обласної прокуратури членами партії Європейська Солідарність та членами ГО Справа Громад ,фото 4studio

Темні часи наступають завжди дуже непомітно – поки громадяни думають, як елементарно вижити, влада посилює політичні репресії. Про це з трибуни Верховної Ради України заявила народний депутат з фракції «Європейська Солідарність» Марія Іонова, пише Четверта студія.

Вона зазначила, що вчора, коли довелося зупиняти під судом над активістом Стерненком «автозак» із затриманими пікетувальниками, згадала часи Януковича.

«Крок за кроком ми невдовзі опинимося там, звідки ще недавно ми мали щастя вибратись. Ми пам’ятаємо часи Януковича, і в ті часи було не просто важко жити – було важко дихати. Я думала, що останній раз, коли я зупиняла автозак з побитими людьми, був у 2014 році. Так ні. І все це відбувається за вашої також мовчазної згоди, тому що ви також закриваєте очі, коли ДБРівці б’ють депутатів, тоді коли зараз «Беркут» б’є на задвірках суду людей. Наприклад, побили по справі Стерненка – дівчину Стерненка і Олександра Кір’якова – аспіранта історичного факультету, учасника бойових дій», – наголосила Марія Іонова.

«Ми, здавалося б, не могли побачити таких страшних картин, але ми помилялися – реванш відбувається у всіх нас на очах. Те що стосується справи Стерненка Сергія не витримує жодної критики. Тому що у справі ідеться прямо про самозахист. Це про права людини, про те як громадянин може захистити сам себе в суді. Я хотіла б сказати, що Сергія хочуть кинути за грати тільки за те, що він рятував собі життя. Я дуже вдячна колегам з фракції «Голос» і з «Європейської Солідарності», тому що вчора ми дійсно всі були разом», – зазначила Марія Іонова.

«Наступ на демократію все ж таки відбувається зараз найбільше в судах. Те, що відбувається в суді, розгортається на наших очах у справі Януковича, а також сам факт цього суду – це яскраве свідчення реваншу сил антимайдану. Цей апеляційний розгляд відбувається, коли Андрій Портнов «нарешті» зміг відновити контроль над українськими судами. І треба розуміти, що, мабуть, без сприяння Зеленського це було б неможливо. Тому що і ДБР керує адвокат Януковича», – нагадала народна депутатка.

Вона наголосила, що вибіркове правосуддя, політичні переслідування по відношенню до лідера опозиції, п’ятого президента Петра Порошенка стають нормою життя в Україні, але руйнують міжнародну репутацію держави.

«Ви розумієте, що у наших західних партнерів очі вже лізуть на лоба від того, що відбувається в Україні. Реакція Заходу на політичні саме репресії може бути досить жорсткою для України. Ні США, ні НАТО не будуть підтримувати авторитарні режими. Якщо влада Зеленського не припинить такий необґрунтований тиск на судову гілку влади, на лідера опозиції, Україна може втратити підтримку наших партнерів», – наголосила Марія Іонова.

Коментарі

Позначки: ,