Реставрацію Гарнізонного храму у Львові планують завершити до кінця року (ВІДЕО)

Новини 10 Серпня, 2021 316

Реставрацію Гарнізонного храму у Львові планують завершити до кінця року

“Є втрачені елементи”

До кінця року у львівському Гарнізонному храмі, що на вулиці Театральній, планують відкрити відреставровані фрески на склепінні та завершити відновлення фасаду.

Про це у коментарі Суспільному повідомив настоятель храму отець Тарас Михальчук, пише Четверта студія.

Фрески відновлюють понад чотири роки, а фасад зі скульптурами — другий рік.

Фасад Гарнізонного храму реставрують у кілька етапів. Попри це є частина елементів, які було втрачено, каже керівниця міського управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко.

“Є втрачені елементи, які довелося демонтувати. Наприклад, скульптуру баранчика довелося зняти та переробити з нового матеріалу, також обеліск був втрачений і його будуть відновлювати. Робиться не тільки цей фасад, а також і фасад з іншого боку – бо фасад має фронтон і фронтон є на дві сторони відкритий. Фронтон є набагато гірший, бо це західний фасад, бо там є вітри, дощі. Там багато буде доповнень”, — каже Ліля Онищенко.

Реставратор Павло Кріль розповідає, фасад церкви зроблений з каменю та цегли. Зараз його розчищають та повертають оригінальний світлий колір.

“Я наношу компрес з дистильованої води і серветок, з паперу. Для того, щоб потім це все витягувало із каменю солі. Відповідно, залишаємо цей компрес на день-два, буває довше. Після того його знімають. Після цього вводять ін’єкції для зміцнювання каменю і також, щоб витягувати лишайники та грибки”, — розповідає реставратор Павло Кріль.

А у середині храму від 2015 року стоїть риштування – під склепінням польські та українські реставратори відновлюють автентичні розписи 1700-х років, виконані Франциском Екштайном. Це уже друга черга реставрації фресок на стелі церкви.

“Зараз я тут малюю і заповнюю те, що втрачене, щоб потім додати те зображення, яке було за задумом митця. Це не є дуже складно, бо вже довго над цим працюємо”, — розповідає реставраторка із Кракова Йоанна Кумирт.

Фінансують усі роботи із різних джерел. Для фасаду майже 8 мільйонів гривень виділили з міського бюджету. А скульптури відновлюють за гроші, які виділяє польське Міністерство культури. Фрески оновлюють за гроші частково польської сторони та за пожертви парафіян.

Усі роботи планують закінчити до грудня. Саме тоді святкуватимуть 10-ту річницю з дня, коли приміщенню повернули статус храму. Настоятель церкви Тарас Михайльчук згадує як вперше 10 років тому зайшли до храму. До цього за радянських часів 65 років там була книгозбірня, і збереженням пам’ятки не займались.

“Важко йняти віри, що було тоді. Це був холод, це були розбиті вікна, голуби літали, сніг залітав. З попереднім настоятелем, а тепер владикою Степаном Сусом, я пригадую, був випадок, що ми молились літургію в рукавицях, тому що так було зимно, що кінцівки відмерзали, тут був постійний мінус. Очевидно, що за 10 років ми маємо помітні зміни”, — каже настоятель Гарнізонного храму у Львові Тарас Михальчук.

Ці зміни і планують показати до кінця року. Доти 26-тиметрові риштування мають демонтувати та 2 грудня відкрити для огляду відновлені фрески. До цього часу планують завершити і реставрацію фасаду.

Коментарі

Позначки: