Не можна у неконституційний спосіб реагувати на рішення КСУ, – Климпуш-Цинцадзе

Новини 31 Жовтня, 2020 116
Іванна Климпуш-Цинцадзе. Фото: Прямий.

Іванна Климпуш-Цинцадзе. Фото: Прямий.

Рішення Конституційного суду України призвело до неприпустимих наслідків, які є серйозною загрозою для європейської інтеграції держави. Однак це не значить, що президент Зеленський має у протизаконнний неконституційний спосіб вирішувати цю проблему.

Про це сказала народна депутатка фракції “Європейська Солідарність”, голова парламентського комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе на ток-шоу “Свобода слова Савіка Шустера”, пише “Четверта студія” з посиланням на “Прямий”.

“Це рішення Конституційного суду України призвело до реально неприпустимих наслідків, які є серйозною загрозою і для європейської інтеграції, і для кожного громадянина, для наших демократичних принципів”, – наголосила депутатка.

Вона уточнила, що це рішення суперечить і Конституції України, в якій закріплена наша перспектива і мета щодо європейської і євроатлантичної інтеграції.

Іванна Климпуш-Цинцадзе підкреслила, що парламент має ухвалити закон, яким повернуть у законодавство ті норми, які передбачали кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. “Ми не можемо скасувати рішення КСУ, тому запропонували своє бачення, як має проводити НАЗК цей контроль і моніторинг”, – додала вона.

Голова комітету наголосила, що реагувати на цей виклик влада має швидко, але виключно в правовому і конституційному полі. “Не можна через “Офіс простих рішень” пропонувати рішення, яке руйнує і демонтує державу, делегітимізує державні інституції. А це те, що сьогодні, бажаючи узурпувати владу, зробив президент України”, – зазначила депутатка.

Іванна Климпуш-Цинцадзе підкреслила: “Не можна у неконституційний спосіб реагувати на незаконні і неконституційні рішення. Це те, що ви пропонуєте президенту Зеленському і з чим він прийшов до ВРУ, подавши ганебний законопроект, який передбачає нікчемність якогось рішення – це нонсенс і це не може  бути вирішено в такий же спосіб”.

Вона наголосила, що п‘ятий Президент України, лідер “Європейської Солідарності” Петро Порошенко закликав керівників всіх фракцій парламенту разом з президентом Зеленським до діалогу, щоб знайти правильну правову позицію, яка дозволить відновити довіру до КСУ, забезпечити існування інституції КСУ і вирішити ті питання, які виникли.

За її словами, вже зараз можна розпочати підбір нових кандидатів на посади суддів Конституційного суду.  “Це мав би бути перший крок, а не руйнувати інституцію і підібрати потім вірних вам, політично заангажованих суддів до нового КСУ і проводити рішення, які будуть подобатись Банковій”, – додала вона.

У ніч 30 жовтня президент Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроєкт, який передбачає припинення повноважень суддів Конституційного Суду, а їхнє рішення про скасування частини антикримінального законодавства пропонує визнати таким, що не має правових наслідків.

Коментарі

Позначки: , ,