На Львівщині журналістам відмовили в участі у партійній конференції «Слуги народу»

Новини 21 Вересня, 2020 886

На Львівщині журналістам відмовили в участі у партійній конференції «Слуги народу»

Представниці видання «Точка ОПОРИ» та ще одній журналістці, які завчасно подали заявки щодо акредитації на конференцію Львівської обласної організації політичної партії «Слуга народу» з висунення кандидатів до місцевих рад, відмовили в участі у заході через карантинні обмеження. Про це представникам ЗМІ повідомили у день та годину початку заходу, пише Четверта студія з посиланням на ОПОРУ.

15 вересня згідно статті 216 Виборчого кодексу України розпочався процес висунення кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, який має завершитися не пізніше 24 вересня. Громадянська мережа ОПОРА у Львові в рамках кампанії довготермінового спостереження відслідковує цей етап виборчого процесу з погляду дотримання виборчих процедур і демократичних практик, у зв’язку з чим відвідує партійні з’їзди з висунення кандидатів до місцевих рад. Станом на 19 вересня представникам ОПОРИ вдалося відвідати з’їзди обласних організацій партій «Наш край», «Духовна Україна», «Сила і Честь», Об’єднання «Самопоміч», Українська Галицька Партія, «Європейська Солідарність», «Голос», ВО «Батьківщина», «Варта», «УДАР» і «Громадянська позиція». Проте партійний з’їзд Львівської обласної партійної організації «Слуги народу» став перший, участь у якому було відмовлено.

10 вересня на сайті політичної партії «Слуга народу» опублікували оголошення про те, що 19 вересня о 10:00 в приміщенні «Bankhotel» (місто Львів) відбудеться конференція Львівської обласної організації політичної партії з метою висування кандидатів в депутати Львівської обласної ради, районних, сільських, селищних, міських рад, сільських селищних міських голів на території Львівської області на чергових та перших місцевих виборах 25 жовтня 2020 року.

Згодом аналогічні оголошення опублікували у соціальних мережах на сторінках «Слуга народу Львів» в Instagram та «Команда Козицького» у Facebook.

Згідно з частинами 3 та 4 статті 218 Виборчого кодексу України повідомлення про час і місце проведення зборів, конференції організації партії з метою висування кандидатів у депутати, порядок акредитації на таких зборах, конференції представників засобів масової інформації, визначений його організаторами, не пізніше як за п’ять днів до дня проведення зборів, конференцій розміщується на офіційному веб-сайті організації партії, а у разі його відсутності – на офіційному веб-сайті партії. Про дату, час і місце проведення зборів, конференцій з метою висування кандидатів організація партії повідомляє також засоби масової інформації. Порядок акредитації представників засобів масової інформації на таких зборах, конференціях визначає організатор заходу.

Отримати акредитацію на партійну конференцію «Слуги народу» можна було двома способами: за номером телефону, вказаним в оголошенні, або подати заявку на електронну пошту обласного осередку політичної сили. Ці умови потрібно було виконати не пізніше ніж за добу до проведення конференції.

14 вересня представниця видання «Точка ОПОРИ» надіслала лист на електронну пошту з проханням акредитувати на захід. «Я не один раз телефонувала за вказаним номером в оголошенні, щоб дізнатися, яка ситуація з моєю акредитацією. Завжди у відповідь чула – не хвилюйтеся, відповідь надійде усім разом, у нас буде розсилка», – розповіла журналістка.

Однак, жодної відповіді представниця ЗМІ до дня заходу не отримала. У день конференції журналістка «Точка ОПОРИ» прийшла завчасно у будівлю, де відбувався захід. Рівно о 10:00, коли б мала розпочатися конференція, спостерігачка отримала на електронну пошту лист з відмовою у акредитації: «Доброго дня! У зв’язку з карантинними обмеженнями не всі журналісти можуть бути присутні на події. Тому, на жаль, змушені Вам відмовити в акредитації».

Один з присутніх, як згодом виявилося – керівник обласного штабу «Слуги народу» Ігор Кулаков, сказав, що всі питання до пресслужби, якої на той момент на заході не було. Далі чоловік зачинив перед журналісткою двері.

Журналістка Мар’яна Сич також повідомила, що подавала заявку на акредитацію на захід більш ніж за добу до заходу згідно з вимогою на офіційному сайті. Опісля із нею ніхто не контактував. За 1 хвилину до початку заходу журналістка отримала аналогічного листа з відмовою у акредитації.

Захід відбувся у невеликій залі, у якому не було помітно в полі зору журналістів, які залишилися за дверима, стійки для реєстрації учасників, мандатів, екранів, символіки, що найімовірніше може свідчити про те, що конференція відразу задумувалася як закритий захід для виконання виборчої процедури. На ньому були присутні голова Львівської обласної державної адміністрації, керівник Львівського обласного осередку «Слуги народу» Максим Козицький, заступник голови обласної адміністрації Юрій Холод, народні депутати від «Слуги народу» Ростислав Тістик, Святослав Юраш, Юрій Камельчук, професор кафедри адміністративного та фінансового менеджменту Національного університету «Львівська політехніка» Володимир Мартинюк, керівник медіа-напрямку Дмитро Посипанко, керівник львівського обласного штабу партії Ігор Кулаков. Також конференцію відвідали голова та заступник Львівської обласної територіально виборчої комісії Андрій Лозинський (ВО «Батьківщина») і Валерій Шажко («Європейська Солідарність»), заступник голови та секретар Львівської міської ТВК Роман Лозинський (ВО «Батьківщина») і Марта Стеблецька («Слуга народу»).

Після заходу керівник медіа-напрямку обласного осередку «Слуги народу» Дмитро Посипанко ситуацію з відмовою у акредитації пояснив так: «Обмеження були тільки через карантин. – Чи були якісь представники ЗМІ загалом допущені до участі у конференції? – Ніхто не акредитовувався крім вас двох. – А можна було б дізнатися, чому нам відповіли о 10 ранку? – Це я розберуся. Вам мали відповісти ще вчора за добу до проведення конференції».

Якщо крім двох журналістів на захід більше ніхто не акредитовувався, виникає запитання, на яких підставах фільмували конференцію представники інформаційного агентства «Чорним по білому», яких Дмитро Посипанко не позиціонував як представників ЗМІ.

«Мені здається, що журналістів не було. А які там журналісти були? – З «ЧБ Інфо». – Я взагалі, як учасник конференції, нікого не акредитовував. Було 9 делегатів. Одного не було з десяти. – А реєстрація відбувалася? – Звичайно, все відповідно до законодавства», – додав голова Львівського обласного осередку «Слуги народу» Максим Козицький, поспіхом покидаючи партійний з’їзд.

Згідно з пунктом 5 частини 1 статті 21 Виборчого кодексу України виборчий процес усіх місцевих виборів здійснюється на засадах публічності та відкритості виборчого процесу, усіх його процедур з урахуванням обмежень, встановлених законом, належного інформування виборців та інших суб’єктів виборчого процесу. Тому незважаючи на те, що Виборчий кодекс не передбачає беззаперечного права присутності на партійному з’їзді журналістів та спостерігачів від громадських організацій, відмова їм у праві присутності є недемократичною практикою і є ознакою закритості у роботі суб’єкта виборчого процесу.

Коментарі

Позначки: , , , ,