Мовчання Зеленського про роль України в Другій світовій війні підкріплює російські міфи, – В’ятрович

Новини 08 Травня, 2020 312
Народний депутат фракції «Європейська Солідарність» Володимир В’ятрович

Народний депутат фракції «Європейська Солідарність» Володимир В’ятрович

Відсутність чіткої позиції президента Зеленського і керівництва країни щодо подій Другої світової війни та роль України дає підстави російській пропаганді знову нав’язувати радянські міфи про цю війну.

Як пише “Четверта студія” з посиланням на “Прямий”, про це сказав народний депутат фракції “Європейська Солідарність” Володимир В’ятрович в ефірі телеканалу UA:Перший.

Він нагадав, що ще зовсім нещодавно в Україні не вшановували день 8 травня.

“З 2014 року ситуація докорінно змінилася. Кількість людей, які вважають, що потрібно відзначати 8 травня День пам`яті та примирення і 9 травня День перемоги над нацизмом становить більшість. 8 травня як нова дата в українському календарі прижилася. І дуже важливо, що це не просто дата, а якісь нові підходи і традиції прижилися”, – зазначив він.

Депутат зауважив, що також увійшли до традицій символічний червоний мак та нові підходи до самої церемонії вшанування пам’яті.

“Відходять у минуле радянські помпезні святкування у вигляді військових парадів, безликі народні маси. Дедалі більше ми говоримо про обличчя конкретного солдата або учасника тієї війни. І таким чином ми не лише деконструюємо дуже багато радянських міфів про цю війну, але й інтегруємося у європейські традиції, у європейську модель пам`яті, де мова йде цю війну в першу чергу як трагедію, в який загинуло здебільшого цивільне населення”, – зазначив В’ятрович.

Депутат зазначив, що у радянські часи не говорили про масштабні втрати Україною цивільного населення, про такі трагедії як депортація, про остарбайтерів, про Голокост, про військовополонених – особливо у перші дні війни.

“Все це затулялося таким чорно-білим міфом, де були тільки “наші” і “німці”. Наші, тобто радянська сторона, була виключно героїчною, не причетною до жодних злочинів. І ця війна представлялася такою собі веселою прогулянкою до Берліну. З цього ж випливала і новітня теза російської пропаганди: якщо війна – це так весело і цікаво, так легко, то “можем повторить”, – пояснив депутат.

“Ці міфи, до речі, використовує сучасна російська пропаганда для боротьби проти України”, – підкреслив В’ятрович.

Водночас він зазначив, що Україна зараз відмовляється від російського пропагандистського сценарію оцінки Другої світової війни. “В Україні приживається зараз новий концепт – “ніколи знову”, – сказав депутат.

Він нагадав, що згідно опитувань зараз 59% українців вважають, що Другу світову війну почали нацистська Німеччина і Радянський Союз. “Це переломна цифра, тому що вона руйнує базовий міф про так звану Велику вітчизняну війну, яка нібито почалась у 1941 році й де Радянський Союз ніколи не був союзником фашистської Німеччини. Тобто злам стався”, – сказав В’ятрович.

Водночас депутат зазначив, що це не означає, що загрози реваншу у цьому питанні немає.

“На жаль, поки що дуже невиразною є позиція керівництва держави. Не впевнений, що відбудеться дуже важлива акція “Перша хвилина миру”, яка проводилася за участі президента України протягом п’яти років о 23:00, згадуючи, що саме в цю годину нарешті в Європі запанував мир”, – зауважив представник “Європейської Солідарності”.

“Ми не чуємо якихось чітких меседжів з боку керівництва держави, які б говорили про розуміння теперішнім новим керівництвом держави продовження цієї політики переосмислення Другої світової війни”, – підкреслив він.

В’ятрович додав: “Натомість ми дуже чітко бачимо, що Росія продовжує і буде продовжувати тиснути на Україну для того, аби повернути її в русло тих совєтських міфів. Очевидно, що нічого не робити з боку України – буде дуже небезпечно, тому що ймовірність того, що ця інформаційна хвиля буде знову поступово повертати якісь радянські стереотипи щодо Другої світової війни, завжди залишається”.

Коментарі

Позначки: ,