Міносвіти стає міністерством антиукраїнської пропаганди, – Княжицький

Новини 27 Січня, 2021 1 008

Микола Княжицький. Фото 4studio

У парламенті обговорюють зміни до Закону “Про вищу освіту”, які стосуються процедури обрання керівників вишів.

Таку думку висловив народний депутат України з фракції “Європейська солідарність” Микола Княжицький, виступаючи з трибуни Верховної Ради під час обговорення змін до Закону “Про вищу освіту” повідомляє “Еспресо.Захід”.

Він заявив про небезпечні тенденції у практиці Міністерства освіти після того, як його очолив Сергій Шкарлет.

“Ми чудово розуміємо, що справді роками не можуть вибрати ректора в Києво-Могилянці, і зараз складна ситуація в Київському університеті Шевченка, – сказав народний депутат. – Тому найбільш готовим, найефективнішим, щоб вирішити це питання, з нашої точки зору, є законопроект 4489-1 колеги Бабака. Одне незрозуміло в цьому законопроекті: законопроект пропонує спецперевірку, в тому числі для ректорів приватних вузів”.

Микола Княжицький нагадав про переслідування керівництва Українського католицького університету за часів Януковича, коли СБУ брутально втручалася у діяльність цього недержавного вишу, а влада перешкоджала призначенню керівництва УКУ.

“Хто повинен проводити спецперевірку? – запитав парламентар. – Міністр, який мовчить, коли тиждень тому, 21 лютого, суддя Окружного адміністративного суду Арсірій виніс ганебне рішення, яким зобов’язав Міносвіти переглянути українську історію 2013-14 років і заборонив розповідати про вбивство Небесної сотні? Міністр, який не реагує на те, що викладачка одного з державних вишів називає всіх, хто голосував тут за закон про українську мову, фашистами, і випускає якусь обтічну заяву про рівність мов? Міністр, якого звинувачують обґрунтовано в плагіаті, якого призначили завдяки кнопкодавству? Де наша реакція на цю ганебну ситуацію, яка склалася в Міністерстві освіти, яке перетворюється у міністерство антиукраїнської пропаганди?”.

Після виступу Миколи Княжицького один із ініціаторів законопроекту, голова комітету освіти, Сергій Бабак заявив, що врахує зауваження депутата від “Європейської Солідарності” і до другого читання законопроекту забере з тексту норму про спецперевірки ректорів вишів.

Коментарі

Позначки: ,