Дворик у центрі Львова був вимощений єврейськими надгробними плитами

Новини 22 Листопада, 2017 244

Фото - зі сторінки Василя Расевича у Фейсбук

Деякі з них важать, ймовірно, поза сто кілограм

Сьогодні, 22 листопада, у внутрішньому дворику, що на площі Галицькій, 15, почали витягувати мацеви – єврейські надгробні плити, якими вкладали подвір’я.  Витягвали надгробні плити представники Львівського волонтерського центру, передає кореспондент ІА ZIK.

 

«Відомо, що нацисти з дорогого каміння стирали написи і використовували їх для своїх меморіальних цілей. А кам’яними вистилали вулиці і площі. Те ж саме робила радянська влада. Навіть в цоколь пам’ятника Леніну вмурувала єврейські мацеви… Здається, ми нарешті на правильному шляху», – зазначив історик Василь Расевич у Facebook.

Наразі не відомо, звідки тут взялися мацеви. Волонтери підкреслюють – це можуть бути ті плити, які перебували на єврейському цвинтарі, де зараз розташований Краківський базар.

Загалом, у дворику на площі Галицькій у центрі Львова волонтери віднайшли близько 20 надгробних плит – 17 вже витягли, ще чотири потрібно розчистити. Плити використовували на господарські потреби після зруйнування єврейських поховань на Янівському цвинтарі.

Коментарі

Позначки: ,