«Децентралізація» Зеленського – це основа для федералізації України, – Ірина Фріз

Новини 16 Грудня, 2019 398

Зміни до конституції в частині децентралізації, запропоновані президентом Зеленським, закладають основу для федералізації України і надання ОРДЛО особливого статусу.

Про це повідомила народний депутат з фракції «Європейська Солідарність» Ірина Фріз на своїй сторінці у мережі Facebook.

«Навіть побіжний аналіз цих змін свідчить про згортання децентралізації за європейською моделлю та закладання основ для федералізації, а ймовірно й конфедералізації України.

За цими змінами так зване ОРДЛО зможе де-юре отримати автономію, як і будь-яка інша область України простою більшістю у 226 голосів, звичайним законом, а не конституційними змінами, як це вимагає Основний Закон зараз. Тобто ці зміни – погана калька з федералізації Московії», – додала народний депутат.

Ірина Фріз зазначила, що текст проекту закону «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)» президента Зеленського був опублікований лише у понеділок перед початком погоджувальної ради.

Окрім цього, політик наголосила на невідповідності назви законопроекту його суті.

«Цинізм влади в тому, що назва законопроекту про одне, а зміст про інше. Більше того, після скорочення кількості депутатів до 300, що вже майже зроблено, зробити автономію можна буде 151 голосом народних обранців. Адже якщо парламент визначатиме устрій і правовий статус окремих адміністративно-територіальних одиниць, то це можливість наділяти їх ознаками автономій», – вважає вона.

Народний депутат зазначила, що після ухвалення таких змін до Конституції, фактично, префект не зможе протидіяти сепаратизму та іншим деструктивним політичним процесам.

«Пропозиції щодо введення посади префекта, як президентського контролера за місцевими органами самоврядування видаються утопічними, адже ця персона, з точки зору права та повноважень, не зможе зупинити сепаратизм, а його дії будуть легко блокуватися рішенням «Баришевского» суду.

«В разі створення антинародної коаліції, роль префекта взагалі буде зведена до нуля, адже рішення у 226 голосів в залі зробить його банальним спостерігачем за політичними процесами. А в сучасних реаліях судової системи зробити ефективний механізм стримувань та противаг є неможливим», – підкреслила народний депутат.

На думку Ірини Фріз, гучна презентація результатів розслідування вбивства Павла Шеремета спрямована на замилювання в інформаційному просторі теми змін до Конституції запропонованих Зеленським.

Політик наголосила, що конституційна реформа Зеленського відповідає інтересам Кремля і, фактично, президент порушив «червоні лінії, які йому озвучило суспільство перед самітом у Парижі.

«Протягування на цьому тижні змін до Конституції за рецептом Путіна Україну перетворюють на Малоросію. Таким чином, обіцянки про не порушення червоних ліній виявилися брехнею», – резюмувала народний депутат.

Коментарі

Позначки: , ,