Через рік після ухвалення закону про мову ми змушені захищати українську від саботажу влади, – Княжицький

Новини 26 Квітня, 2020 273
Микола Княжицький. Фото: Прямий.

Микола Княжицький. Фото: Прямий.

Рік тому Верховна Рада України ухвалила Закон про забезпечення функціонування української мови як державної. Нинішня влада попри обіцянки не тільки не сприяє розвитку державної мови і національної культури, а й фактично саботує все українське.

Як пише “Четверта студія” з посиланням на прес-службу фракції “ЄС”, про це з нагоди річниці Закону про мову на своїй сторінці у мережі Facebook пише народний депутат з фракції «Європейська Солідарність» Микола Княжицький.

«Ми проголосували його після виборів президента і дали надію мільйонам українців, що попри страхи українці захистять власну державу. Я свідомо йшов в опозицію, щоб якось захистити те, що ми будували в гуманітарній політиці останні п’ять років. Частково це вдалося. Закон не змінили. Але захистити від саботажу більшості поки не вдається», – констатує Княжицький.

«Симптомачно, що обрана без будь-яких критеріїв мовний омбудсмен подала у відставку. Бо уряд не забезпечив їй умов для роботи, президент жодного разу не зустрівся. Та й у неї самої, судячи з інтерв’ю, специфічне бачення ролі української мови в українському суспільстві. Українські політики з команди Зеленського чи з ОПЗЖ навмисно не вживають українську у телеефірах навіть, коли нею володіють», – зазначає народний депутат.

«Коли Зеленський балотувався, він критикував прихильників проекту закону про мову і обіцяв «пряники», щоб поширювати українську. Ніяких пряників не було. Чергова піарна обіцянка, яку ніхто не збирався виконувати. Лише саботаж», – наголошує Микола Княжицький.

«Але роль закону складно переоцінити. Піде ця популістська неукраїнська влада, і тоді норми закону почнуть реалізовуватися в втілюватися у життя. З «пряників». Буде створено центри для вивчення української, спеціальна урядова програма розвитку української мови підтримає митців, видавців, науковців і звичайних громадян, як це передбачено законом. Ніхто не обіцяв легкого шляху, коли агресивний колонізатор поруч і веде війну», – резюмує Микола Княжицький.

Коментарі

Позначки: ,