БПП запропонує парламенту терміново розглянути вибори за відкритими списками – Герасимов

Новини 21 Травня, 2019 94
Тимошенко співпрацює з Коломойським, - БПП "Солідарність"

Тимошенко співпрацює з Коломойським, - БПП "Солідарність"

Завтра, 21 травня, “Блок Петра Порошенка” на позачерговому засіданні Верховної ради України пропонуватиме парламенту терміново розглянути внесення у Виборчий кодекс положень про вибори за відкритими списками.

Про це заявив голова парламентської фракції “БПП” Артур Герасимов у ефірі ток-шоу “Ехо України” на телеканалі Прямий.

“В тому, що стосується завтрашнього дня в парламенті, то позиція фракції партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність” дуже проста. Ми завжди підтримували – і це записано в коаліційній угоді – відкриті списки. Саме відкриті списки обговорювалися з громадськістю, підтримуються всіма громадськими організаціями, які є експертами у виборчому законодавстві. І ми, навіть коли слухали інавгураційну промову, якщо не помиляюся, там говорилося саме про відкриті списки.

Що пропонується голосувати завтра? А завтра пропонується, за моєю інформацією, хоча тексту закону поки що ніхто не бачив, голосувати за закриті пропорційні списки: коли ніхто навіть не розуміє, хто в цих списках. А всі пам’ятають, що коли це було, то в парламент заходили масажисти, секретарки, водії. І після того всі зі здивуванням, і тільки після дня виборів, могли зрозуміти, хто ж буде в парламенті представляти ту чи іншу політичну силу.

Тому завтра на 12-ту оголошено це засідання. Об 11-й годині середи ми збираємо засідання фракції. І, звичайно, це питання будемо обговорювати.

Але, якщо говорити про те, що пропонується голосувати завтра – я маю на увазі закриті, нікому не відомі списки, і зниження бар’єру до 3%, – то я би хотів сказати, що, з одного боку, це не український сценарій. Тому що, якщо зробити парламент багатолоскутним одіялом, то це зменшує відповідальність за долю держави в парламенті. І будь-яке зменшення відповідальності не на користь українського народу та української держави.

А що стосується закритих списків, то ми – за відкриті списки, і пропонуємо терміново розгляд в парламенті якраз Виборчого кодексу, який цю тему і цю норму про відкриті списки в собі має”, – заявив Герасимов

Коментарі

Позначки: