Карантинний хаос як засіб порятунку

29 Квітня, 2020 313

Ігор Самардак, екс-голова Яворівської районної державної адміністрації

З перших днів COVID-епопеї мене не полишало відчуття перебування у дурдомі.., Ні, ніби навколо все та ж Україна, але відбуваються речі, які абсолютно не знаходять логічного відгуку у моєму розумі. Зрозуміло, що розваливши за 6 місяців економіку України, команді Зеленського потрібно було робити якісь неординарні кроки, але такі? Зрештою давайте по порядку.

З моменту появи COVID в Ухані весь світ, затамувавши подих, готувався до зустрічі з епідемією. До цього ж мала б і готуватися Україна, проте жодних рухів команда Зеленського не робила. Лише медійно наганяла страх перед чимось невідомим і страшним в Китаї. Інформацію про завмерлий і заблокований Ухань з перекопаними дорогами не транслювали хіба на стовпах, місяць “мусолили” про евакуацію своїх громадян і що? Та нічого! “Мусолили” і розказували, яка небезпечна ця евакуація, хоча не потрібно бути Нострадамусом, щоб передбачити, що додому будуть повертатися не декілька десятків людей, а сотні тисяч, а якщо бути точним, то біля двох мільйонів громадян.

І в порівнянні з цим небезпека від евакуації декількох десятків абсолютно мізерна. Проте Зе потрібен був страх людей.

Першим “під роздачу” попало селище Шкло, де природній страх людей лише підсилювався мовчанням і неправдивими вкидами від влади. Потім було навчання у Винниках з евакуацією хворих, кружляння літака над Україною, ну і апофеоз – каміння у Санжарах. І це все під акомпанемент не міністра охорони здоров’я, а міністра внутрішніх справ. Треш по всіх медіа каналах справді вдався – паніка і страх заполонили країну.

Наступна серія трешу – це запровадження карантину, а точніше, транспортний колапс – сотні тисяч людей на кордоні і невідомо – чи обсервація чи ізоляція, чи просто біг по колу, штрафи за те, що виконати неможливо і головне – свідомо вивезене і продане все те, що мало би слугувати в боротьбі з епідемією.

На цьому фоні розвал економіки став чимось другорядним і тим, що найменш цікавить. А щоб ще більше затягти громадян в круговерть і відволікти від економічного краху країни – привезли Саакашвілі, віднайшли Цушка….

Що виходить в команди Зе – так це вистави: на будь-який смак і любі манери. COVID-хаос – ще один вдалий сюжет Зе над цілою країною…

… Я вірю, що і з цим лихом ми справимось, але прикро, що не “завдяки”, а “всупереч”.

ІГОР САМАРДАК, екс-голова Яворівської РДА

Коментарі