З’явилося відео конфлікту між двома лікарями у Львові (ВІДЕО)

Новини 24 Квітня, 2021 7 428

Скриншот відео/ФБ/Ігор Зінкевич

У соцмережех львів’янка звинуватила чоловіка, який працює лікарем у військовому госпіталі, у побитті та зазначила, що  конфлікт стався через припаркований автомобіль.

Як пише «Четверта студія», допис про побиття з’явився 23 квітня на сторінці лікаря за фахом, львів’янки Ніни Мединської. Станом на ранок 24 квітня, жінка видалила допис зі своєї сторінки.

Як пише «Еспресо», згодом депутат ЛМР Ігор Зінкевич опублікував відео з камер спостережень, де видно цей конфлікт.

На записі з камер можна побачити, що лікар мав намір припаркуватись, однак на це місце свій автомобіль припаркувала жінка. Лікар став за нею та продовжив займатись своїми справами. Ймовірно, що між ними тривала дискусія, однак чоловік не підходив до потерпілої. Пізніше до автомобіля підійшов її батько та вдарив транспорт ногою. Після цього й сталася бійка.

Як пише на своїй сторінці у ФБ журналіст Вікторія Балицька, «сучасна інформаційна реальність страшна. Вона нівелює приватність і може знищувати людей. Так, це двосторнній «скотч»: з одного боку опублічнення проблем може сприяти законності і запорукою їх вирішення. З іншого боку – можна безперешкодно тиражувати всяку брехню, наклепи і чужу приватну інтимність».

«Мене зачепив останій (відносно резонансний) випадок в фб, в якому спершу з’явилася публікація про побиття жінки з дитиною лікарем військового госпіталю. А сьогодні з’явилося відео конфлікту. Цікавий кейс з точки зору поширення і сприйняття користувачами фб інформації.

Розглянемо механіку цієї інформаційної диверсії. Мета диверсії, в цьому випадку, схоже, помста. Жінка пише пост про те, що її побив сусід, бо вона припаркувалася на певному місці і тому «нападнику» це не сподобалося. В пості вона вказує місце праці опонента, його ФІО, публікує фото авто з номерами. Пост написаний не просто маніпулятивно, це просто феєрверк емоційних «гачків». Там 90% тексту – явні маніпуляції. Технічно кілька разів повторюється текст, що вона була з дитиною на руках, а її агресор бив. Як мантри. Емоційне навантаження також несуть слова про важкохворого тата, який вибігає їй на допомогу, бо її б’ють… Це все мало б насторожити читача. Коли емоційних висловлювань набагато більше ніж конкретних фактів – це завжди має насторожувати. Але легковірні люди, більшість з яких не знають навіть цієї жінки, пишуть обурливі коменти стосовно її опонета в категоричній формі в образливих зневажливих епітетах. Хоча ніхто ж насправді не знає як там насправді було. Але мужика вже визнали винним. Пост набирає 1000 лайків і понад 1300 поширень. Його публікують навіть деякі сайти.

Сьогодні з’являється відео конфлікту. На ньому видно, що спершу жінка досить безпардонно перешкодила опоненту припаркуватися. Наслідком був словесний конфлікт. Далі видно, що якийсь чоловік (чи то часом не той важкохворий тато?) першим копає авто «нападника» і тоді вже виникає якась незначна шарпанина, в якій жінка з дитиною на руках, замість відійти на безпечну відстань заради дитини, залишається чогось в тому осередку шарпанини і конфлікту. Ну, але я не маю на меті розбирати відео. Там все ясно. Конфлікт мав місце, але він явно відбувався за іншим сценарієм, ніж це описано авторкою.

Ми в цьому кейсі можемо спостерігати просто приголомшливо низьку критичність читачів. Можна написати будь яку нісенітницю, приправити це якимись емоційними «гачками», які завжди зачіпаються за соціальні цінності: діти, вагітні жінки, сироти, бідні старенькі люди (при чому бабці, діди так не спрацьовують), жінка з маленькою дитиною, собаки і коти…и люди беззастережно повірять! Це ті образи «жертв», які в свідомості порядної притомної людини заслуговують на захист і підтримку. Останнім часом популярності ще набули емоційні «гачки» – ветерани ато. Юзають цей образ атовців всі хто хоч, наче це якісь гноми безпомічні, а не сміливі досвідчені мужики, які війну пройшли.

І от всі ці вплетення в тексти таких тисків на психіку завжди мають насторожувати. Варто вчитися відділяти факти від емоцій. Буває так що коли відділиш емоції, то з фактів у тексті залишається лише «добрий день». А точніше «день»)

Проблема в тому, що в людей емоції превалюють над раціо. Емоційно сприйнята інформація глибоко закарбовується в свідомості. А раціональна – ні. Тому спростування не те що не читають. Їх просто вже не сприймають так близько до серця як первинну неправдиву інформацію. І в деяких випадках такою інформаційною спец-операцією можна знищити людину. Наслідки: від подавленості, проблем на роботі до самогубства. Останнє – рідкісний наслідок, але цілком ймовірний. А читачі таких маніпуляцій несвідомо стануть співучасниками через відсутність критичного мислення.

Якось регулювати це неможливо. Такі реалії сьогодення. Жертвою атак у вигляді напівправди або перекручувань фактів в соцмережі може стати кожен. Це не обов’язково людина. Під прицілом може бути організація, структура, підприємство і тд. Мета може бути різною: помста, спонукання до певних дій, уникнення відповідальності, конкурентна боротьба, знищення і тд. Жертва такої інформаційної спецоперації хіба що може подавати позов до суду про захист честі та гідности і ділової репутації. Це якщо автор наклепу не бот і його можливо ідентифікувати, і є докази. Але то марудний напряжний шлях і не кожному підійде. І не обов’язково суд відкриє провадження. Так що, будьмо уважні», – зазначає у дописі Вікторія Балицька.

Сучасна інформаційна реальність страшна. Вона нівелює приватність і може знищувати людей. Так, це двосторнній «скотч»: з…

Опубликовано Вікой Балицькой Пятница, 23 апреля 2021 г.

Як повідомлялося, у Львові лікар військового госпіталю побив жінку-лікаря.

 

 

Коментарі

Позначки: , ,