Єврокомісія відкриє справу проти IKEA щодо несплати податків на 1 млрд євро

Новини 18 Грудня, 2017 86

Ілюстративне фото

Європейська комісія готова відкрити формальне розслідування щодо найбільшого у світі виробника меблів компанії IKEA через підозри в ухиленні від сплати податків

Розслідування запустить єврокомісар з питань конкуренції Маргрете Вестагер, інформуєPolitico. Воно стосується структури корпоративних податків компанії у Нідерландах.

У 2016 році група депутатів Європарламенту від “зелених” повідомила Єврокомісію про те, що IKEA використовує нечесні лазівки, щоб уникнути сплати податків.

За даними депутатів, шведська компанія не заплатила близько 1 мільярда євро податків протягом 2009-2014 років, використовуючи спеціальні голландські податкові схеми.

IKEA має 242 магазини в Європі та належить голландському фонду Stichting Ingka. Материнська компанія Ikea Ingka Holding B.V. також розташована в Нідерландах.

“Комісія повідомила Нідерланди, що вона розглядає варіант відкриття поглибленого розслідування щодо можливої державної допомоги Inter IKEA Group. Нідерланди повністю підтримують роботу Комісії”, – заявив один із високопоставлених голландських чиновників, який працює в ЄС.

Чиновник зазначив, що Нідерланди згодні з тим, що окремі компанії не повинні отримувати пільговий режим і співпрацюватимуть із Єврокомісією.

Під час європейських парламентських слухань у березні минулого року представник від ІКЕА заявив, що всі податкові справи компанії ведуться у відповідності з міжнародними правилами.

Окрім того, компанія повідомила, що заплатила близько 822 млн євро у вигляді корпоративного податку на прибуток.

Коментарі

Позначки: , ,