Ємець блокує централізовані закупівлі, включно з медичними виробами для боротьби з COVID-19, – Супрун

Новини 25 Березня, 2020 1 965
Міністр охорони здоров'я України Ілля Ємець йде у відставку, Фото: відкриті джерела.

Міністр охорони здоров'я України Ілля Ємець. Фото: відкриті джерела.

Екс-міністр охорони здоров’я України Уляна Супрун стверджує, що теперішній міністр ОЗ Ілля Ємець блокує централізовані закупівлі, включно з медичними засобами для боротьби з COVID-19. Як повідомляє Четверта студія, про це Супрун написала у соціальній мережі Фейсбук.

“Закупівлі тестів, захисних засобів для медиків необхідні, щоби протистояти коронавірусу. Однак, міністр охорони здоров’я Ілля Ємець, під гучні заклики ввести надзвичайний стан, свідомо залишає лікувальні заклади без критично важливих ресурсів і ліків. Причина полягає у відмові керівника Медичні закупівлі України порушувати закон і брати на посаду заступника генерального директора “довірену особу” Ємця. Особу, яка засуджена за кримінальний злочин (крадіжку ікри в супермаркеті)”, – йдеться у дописі Супрун.

Вона зазначає, що для того, щоб “проштовхнути свого протеже, Ємець вже третій тиждень блокує всі централізовані закупівлі медичних товарів і препаратів в країні, зокрема медичні вироби, необхідні для боротьби з COVID-19. І це все в час пандемії, карантину, нестачі ресурсів в лікарнях по всій країні, коли медики беззахисні перед хворобою, а ми не знаємо, скільки насправді людей хворіє, бо тести не проводяться”.

Супрун повідомила, що Arsen Zhumadilov звернувся із заявою про вчинення кримінального правопорушення в ДБР.

“Сам Ємець відреагував у найкращих традиціях уряду Азарова, зокрема звернувся до Нацполіції з проханням порушити Кримінальне провадження проти Арсена Жумаділова за нібито зловживання службовим становищем та доручив провести службове розслідування ситуації навколо ДП “Медзакупівлі України”. У особистій розмові з Арсеном він сформулював свою поведінку так: “По-хорошему вы не захотели. Будет по-другому”” – поділилась Супрун.

Вона додала: “Для мільйонів громадян України “по-другому” означає: знаходитися в заручниках у міністра, котрий зловживає службовим становищем, ставлячи під загрозу національну безпеку. Класичне, для старої гвардії, рішення, коли особисті амбіції та інтереси, пріоритетніші за життя людей. Тим часом ситуація з підготовкою України до захисту населення від коронавірусу нагадує дамбу, яку ось-ось прорве. Жорсткі карантинні заходи, заборони й обмеження виглядають епічно, але не мають сенсу на фоні провалу по забезпеченню лікарень. Нам потрібно невідкладно запустити процес здійснення Централізованих державних закупівель, від яких, окрім лікування людей від коронавірусу, залежить інші життєво необхідні для пацієнтів напрями”, – написала Супрун.

Коментарі

Позначки: , ,