Вже є сім повідомлень про побічні ефекти після отримання першої дози індійського препарату, – Ляшко

Новини 26 Лютого, 2021 6 054

Фото: ФБ/UNICEF Ukraine

Одне повідомлення надійшло з Чернігівської області та ще шість з Черкаської

Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко розповів, що з початку вакцинації надійшло сім повідомлень про побічні ефекти після отримання першої дози індійського препарату. Однак за його словами, “вони несерйозні”.

Як пише «Четверта студія» з посиланням на strana.ua, про це він заявив в ході онлайн-брифінгу, відео якого оприлюднено у Facebook.

“Станом на 25 лютого, надійшли перші повідомлення про несприятливі події після імунізації. Таких повідомлень у нас 7. Вони всі несерйозні”, – сказав Ляшко.

Він додав, що одне повідомлення надійшло в Чернігівській області та ще шість – в Черкаській.

За словами Ляшка, панікувати не варто, тому що повідомлення про несприятливі події після імунізації передбачені інструкцією виробника вакцини.

За його словами, дана інформація надходить до державного експертного центру, вона аналізується і буде відстежуватися.

Як пише strana.ua, очільник МОЗ Максим Степанов попередіндійський препаратив українців про побічні ефекти від вакцинації проти Covid-19. За його словами, вони схожі на ті, які можуть з’явитися після вакцинації проти грипу: почервоніння у місці введення вакцини, підвищення температури. Про це міністр охорони здоров’я розповів в ефірі телеканалу “Україна”.

“Вони (побічні ефекти – ред.) Можуть бути різні, наприклад, почервоніння місця, де безпосередньо вводилася вакцина, або у людини може підвищитися температура… Більш того, ми всі звикли до таких побічних ефектів, коли робили щеплення від грипу”, – сказав Степанов.

За його словами, найменшу кількість побічних ефектів спостерігається у інактивованих вакцин (коли збудник хвороби культивується в лабораторних умовах, а потім знищується за допомогою термічної обробки або хімічних речовин). Такою вакциною, за словами Степанова, є вакцина виробництва Sinovak.

Загалом, як зазначив міністр, кінцевий механізм дії будь-якої вакцини – сформувати у людини імунітет до хвороби.

“Він однаковий (механізм – ред.). Просто відрізняється спосіб виготовлення цих вакцин, технологія виготовлення”, – сказав Степанов.

Як повідомлялося, стало відомо про стан трьох лікарів, яких першими вакцинували від коронавірусу в Україні.

Коментарі

Позначки: , , , , , ,