Викладачка одного з київських вишів потрапила у скандал через свої антиукраїнські заяви

Новини 26 Січня, 2021 2 521
Студентка попросила відрахувати її через викладачку, яка принижує українську мову. Фото: Без табу

Фото: Без табу

Професорка Євгенія Більченко, яка викладає культурологію в національному педагогічному університеті імені Михайла Драгоманова переконана, що Україна – в полоні неонацизму, є американською колонією, в якій триває громадянська війна. Викладачі й студенти вишу відреагували на неоднозначні висловлювання Більченко щодо української мови, українців та України як держави.

Про це пише Четверта студія з посиланням на Прямий.

Так, на офіційному сайті університету з’явилась відповідна заява профспілкової організації працівників НПУ імені М.П. Драгоманова за підписом голови профкому Івана Горбачука.

Колеги Більченко заявили, що вона “в неприпустимій і неприйнятній формі висловилася проти української мови, українських громадян та Української держави”. Її твердження, на їхню думку, “є антиукраїнські й антинародні, такі, що йдуть всупереч з моральними принципами та переконаннями колективу Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова”.

Разом з тим, “попри гостроту питання, значний суспільний резонанс та шкоду іміджу закладу, університет буде діяти відповідно до чинного законодавства”.

“Це питання заплановане до розгляду на засіданні профспілкового комітету, громадської організації “Просвіта”, на засіданні комісії з академічної етики та зборах інших представницьких і громадських організацій. За результатами обговорення та розгляду планується проведення слухання цього питання на засіданні вченої ради університету”, – зазначили у профспілці.

Студенти також обурені антиукраїнською позицією професорки Більченко.

Так, студентський парламент факультету української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка НПУ імені М. П. Драгоманова оприлюднив з цього приводу ціле звернення.

“За нами – майбутнє України. Яким воно буде – залежить тільки від нас. А ми точно не хочемо чути “какая разніца”. І ця аксіома не потребує коментарів.

Дуже важко виборювати з року в рік нашому університетові першість серед передових вишів України, а з такими “просвітниками” – майже неможливо. Таким викладачам не місце в Національному педагогічному університеті імені М. П. Драгоманова”, – кажуть студенти-“драгоманівці”.

Крім того, українська художниця Марія Прошковська публічно припинила навчання в магістратурі у Більченко.

“Я пройшла Революцію Гідності, допомагала армії і цивільним, виховую свого сина в повазі і любові до України, а тому просто не можу вчитись далі у Євгенії Більченко та в університеті, який паплюжить всі принципи державної вищої освіти і на 7-му році війни закриває очі на подібні резонансні речі”, – повідомила мисткиня ввечері 25 січня.

“Я проти будь-яких цькувань, погроз, оцінок зовнішності чи постановки віртуальних діагнозів і пані Більченко має право на будь-яку думку, окрім тої, що суперечить законодавству України як приватна особа, але як викладач вишу має добирати слова і поважати суспільство, в якому вона живе”, – наголосила Прошковська.

Що ж стосується самої професорки, то, за її словами, в понеділок, 25 січня, вона мала розмову ректором Віктором Андрущенком і той, як вона каже, звільняти її “не збирається”.

“Звільняти за політичні погляди з університету – не його практика”, – навела Більченко слова Андрущенко.

Як відомо, після посилення з 16 січня 2021 року дії закону про захист державної мови Більченко оприлюднила у Facebook серію заяв, де, зокрема, назвала Україну “онкохворою американською колонією” та “тоталітарною країною”, де нібито панують “вуличні етнорадикали” й “фашизм”. При цьому на окупованих територіях та в РФ жодних ознак тоталітаризму, політичних репресій й обмежень прав і свобод людини й громадянина Більченко не вбачає, повідомляє “5 канал”.

“А цей закон – лише ланка ланцюга, черговий опухлий лімфовузол в тілі онкохворої американської колонії. Боляче дивитися, як налякано перелаштовується під новий маразм мій бідний непереможний народ”, – написала викладачка в соцмережі.

Її слова викликали обурення серед студентів факультету української філології. Мовляв, навчаються, щоби в майбутньому плекати українську, тож такі слова викладачки їх здивували.

“Ми як факультет української філології, для нас ця тема дуже болюча. Це нормально, коли українською мовою говорять в Україні. І ми знаємо, що Євгенія Більченко викладає українською, тобто ми не засуджуємо її за лекції. Нас обурив той факт, що вона висловлюється так щодо української мови і взагалі щодо закону”, – сказала голова студентського парламенту факультету української філології та літературної творчості ім. Малишка НПУ ім. Драгоманова Софія Денисюк.

Після допису філологів у соцмережах інші студенти й випускники заявили, що це не перший скандал із професоркою. Раніше Більченко стверджувала, що на сході країни не російська агресія, а громадянська війна.

Такі думки висловлювала навіть у парламенті Чехії. Там же Небесну Сотню називала “так званою”. Хоча сама була учасницею Революції Гідності й раніше не приховувала цього.

Та свої погляди змінила і в етері телеканалу терористичної “ДНР” вибачалася перед бойовиками.

Більченко навіть потрапила у списки сайту Миротворець.

“Ви знаєте, якби це було особистою позицією пані Більченко, то це пів біди, але проблема в тому, що вона просто під час лекцій студентам починає розповідати про розгул неонацизму в Україні, тощо”, – заявив громадський активіст Сергій Стерненко.

Однак були й ті, хто в соцмережах вийшов на захист професорки.

“Ми знайомі з Євгенією Віталіївною майже 16 років. Це людина надзвичайного розуму та порядності, яка вміє вчити та мотивувати студентів. Всі лекції, в межах навчального процесу в державному виші, проводилися винятково українською мовою. Жодного слова проти України не було сказано”, – зазначається у соцмережах.

Сама Більченко одразу ж відреагувала на скандал. Заявила про цькування і про те, що за законом її не можуть звільнити лише за те, що має власну думку. І навіть звернулася до президента.

“Чи дотримуються Конституції України, виходячи з ваших наполегливих рекомендацій, у вашій же новорічній промові, громадяни, які травлять мене за політичною і національною ознакою. За вільне висловлювання своєї думки у мережі”, – каже професорка університету ім. Драгоманова Євгенія Більченко.

Через скандал по обіді в навчальному закладі зібрали нараду. Впродовж кількох годин в університеті тривало закрите засідання, на якому намагалися вирішити, як діяти в цій ситуації. Та остаточного рішення так і не прийняли.

Коментарі

Позначки: