Вчителів української в окупованому Луганську тепер змушують викладати російську

Новини 24 Січня, 2021 195

Донбас. Фото з відкритих джерел

В школах підконтрольного російським військам місті Луганськ українські філологи стали російськими.

Про це вірна своїм проукраїнським поглядам жителька Луганська, яка чекає повернення українських військових, на умовах повної анонімності розповіла в інтерв’ю Deutsche Welle, пише “Четверта студія” з посиланням на Еспресо.TV.

“У шкільній програмі української мови не залишилося. Є лише можливість факультативу, котрий призначають “нульовим уроком” о 7-ій ранку, що триває 15-20 хвилин. Діти самі кажуть: ніж так вивчати українську мову, краще вже взагалі не вчити її в школі. Краще знайти репетитора – можна домовитися з учителями, які раніше викладали українську. Донька зараз сама вчить. Сказала, це краще, ніж так халатно ставитися до мови і принижувати її. З трьох десятків дітей у класі лише приблизно третина планують вступати у виші в Україні. Решта – в Луганську або в Росії”, – зазначила жінка.

За її словами, вчителі української “тепер викладають російську”.

“Одна колишня вчителька української мови досі говорить: “Українською це буде так і так, дітки, щоб ви знали”. Вона дуже любить свій предмет і цього не приховує. Проте для того, щоб жити, їй довелося пройти курси і викладати російську. Зрозуміло, такі люди не говорять про це відкрито, але ж ми знаємо, хто є хто. Але такі не всі – є викладачі, які отримали російські паспорти”, – наголосила луганчанка.

Зросійщення, як вона сказала, дається взнаки, і вільно українською – так, як до війни – спілкуються дедалі менше. Проте, такі досі є.

“У місті ще є ті, хто розмовляє суржиком, але в основному це люди похилого віку”, – сказала жителька Луганська.

Коментарі

Позначки: ,