Вчені виявили фермент, що впливає на тривалість життя

Новини 30 Листопада, 2017 108

Ілюстративне фото

Зазначається, що відкриття – крок уперед у боротьбі зі старінням

Вчені з Нідерландів та Великої Британії змогли збільшити тривалість життя мух і хробаків завдяки обмеженню активності ферменту, властивого усім живим істотам, у тому числі людям. Дослідження провели вчені з Гронінгенського університету, Кентського університету та Університетського коледжу Лондона, передає EurekAlert! 

“Здатність виживання дріжджових клітин і тривалість життя мух і хробаків збільшилась у середньому на 10% після невеликого зниження активності Pol III у дорослому організмі”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що фермент Pol III присутній у більшості клітин у всіх видів живих істот, включаючи людей. Як відомо, він є необхідним для творення білків та для росту клітин.  Участь ферменту в процесі старіння до цього часу не вивчалася.

Вчені наголошують, що при гальмуванні активності Pol III поліпшується функція стовбурових клітин, здоров’я кишечника та тривалість життя тварин. Для проведення аналізів використовувалися дріжджі, мухи і хробаки, оскільки всі ці організми відрізняються один від одного, але усі мають Pol III.

У своєму дослідженні вчені використовували різні методи генетики, включаючи мутагенез методом ін’єкції і РНК-інтерференції, для пригнічення ферменту Pol III, після чого спостерігалося збільшення тривалості життя. Зниження активності ферменту Pol III в кишечнику мух і хробаків було достатнім для продовження тривалості їхнього життя. Також тривалість життя збільшувалася, коли дія ферменту пригнічувалася лише в стовбурових клітинах кишечника.

Наразі вчені планують продовжити свою роботу над ферментом, щоб зрозуміти його функцію у дорослому організмі і пролити світло на те, як зниження його активності може продовжити тривалість життя.

Коментарі

Позначки: