Вчені вперше зафіксували, як навколо зірок формуються планети (ФОТО)

Новини 01 Лютого, 2021 504
Вчені вперше зафіксували, як навколо зірок формуються планети Photo by Jan Kronies on Unsplash

Вчені вперше зафіксували, як навколо зірок формуються планети Photo by Jan Kronies on Unsplash

Вчені на чолі з Ніколасом Куртовіч з Астрономічного інституту Товариства ім. Макса Планка в Німеччині перші детально вивчили, як навколо зірок малої маси, які від 5 до 10 разів легше Сонця, утворюються планети.

Про це повідомляє Сikavosti, пише “Четверта студія”.

Зірки малої маси зазвичай досить тьмяні, тому за їх процесами важко спостерігати навіть з потужних телескопів. Однак групі вчених з Німеччини вдалося провести подібну роботу: вони простежили за шістьма протопланетними дисками, які оточують новонароджені зірки дуже малої маси, відкриті недавно в сузір’ї Тельця. Всі ці зірки сформувалися в останні 2-3 млн років. Тому навколо них дотепер існують плоскі диски з газу і пилу, всередині яких теоретично можуть формуватися планети. Астрономи спробували знайти їх за допомогою мікрохвильового телескопа ALMA. Вони спостерігали, як всередині дисків рухаються частинки пилу і як різниться їх концентрація

За результатами роботу автори виявили в трьох протопланетних дисках характерні кільця і провали зі зниженою щільністю пилу і газу, які зазвичай виникають на останніх стадіях формування планет. За розрахунками вчених, деякі з них можна порівняти за розмірами з Сатурном або невеликими газовими гігантами, які астрономи відкривали в околицях більших світил.

Коментарі

Позначки: ,