В Україні немає нормативної бази для розвитку трансплантології, – Степанов

Новини 06 Серпня, 2020 385

Міністр Максим Степанов у Львові. Фото: "Четверта студія".

Кожного дня в Україні помирає 9 людей через те, що вони не дочекались трансплантації

Лише за 2−3 роки Україна може досягнути трансплантаційної незалежності. 

Про це у Львові повідомив міністр охорони здоров’я України Максим Степанов, пише Четверта студія з посиланням на прес-службу Львівської міської ради.

Як йдеться у повідомленні мерії, з квітня у львівській міській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги працювати відділення трансплантології та вже зроблено 5 операцій — 4 трансплантації нирок і трансплантація серця.

«Одна із основних тем, які ми обговорювали в лікарні швидкої допомоги, окрім загальних проблем, було питання трансплантації. Дуже важливо, щоб цей напрямок розвивався. Ми хочемо, щоб за 2−3 роки Україна здобула трансплантаційну незалежність, щоб наші громадяни не їздили за кордон лікуватися, щоб всі ці операції могли робити в Україні”, – сказав Степанов.

Він наголосив, що для цього треба створити систему, тому що кожного року в нас близько 5 тисяч громадян чекають на трансплантацію, кожного дня 9 людей помирає через те, що вони не дочекалися трансплантації.

Як повідомив Степанов, до кінця листопада цього року мають розробити необхідну нормативну базу для розвитку трансплантології в Україні, щоб до 2021 року трансплантація була по всій Україні.

Міністр розповів, що трансплантація серця за кордоном коштує близько 3 млн грн, а в Україні – 609 тис грн.

“Щодня через те, що нема трансплантації, в Україні гине 9 людей. Треба все робити, щоб це було в Україні і люди не їхали за кордон. Саме цього року вперше в Україні ми хочемо провести трансплантацію легень. Я хочу, щоб ми за 2−3 роки досягли повної трансплантаційної незалежності”, – цитує Степанова прес-служба Львівської міськради.

Нагадаємо, Степанов у Львові не відповів на усі запитання.

Коментарі

Позначки: