В Україні хочуть зобов’язати першочергово зараховувати до садочка дітей, які живуть поруч (ВІДЕО)

Новини 03 Березня, 2021 396

Скриншот відео/ТК Рада

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт  “Про внесення змін до Закону України “Про дошкільну освіту” щодо забезпечення територіальної доступності дошкільної освіти”.

Як пише «Четверта студія» з посиланням на ZMINA, про це повідомили на сайті парламенту.

Авторами документа є група депутатів партії “Слуга народу” та “Опозиційної платформи – За життя”. Депутати пропонують доповнити Закон “Про дошкільну освіту” положеннями про забезпечення територіальної доступності закладів дошкільної освіти, закріпити гарантоване право кожної дитини здобувати дошкільну освіту в закладі, що найбільш доступний та наближений до місця проживання, і визначити черговість зарахування дітей до закладів дошкільної освіти.

Як розповіла у фейсбуку одна з авторок документа Юлія Гришина, у разі остаточного ухвалення на першочергове зарахування до дитячих садків зможуть розраховувати:

діти, які проживають на території обслуговування садочка і;

брати чи сестри яких уже відвідують цей заклад;

діти працівників дитсадка.

У другій черзі зарахування опиняться діти, які не проживають на території обслуговування закладу.

“Батькам не забороняють обрати будь-який інший дитсадок – ходити в найближчий не обов’язково. Якщо ж місць у дитсадку не вистачає на всіх, хто має право на першочергове зарахування, батькам мають запропонувати на вибір інший заклад освіти, максимально близький до дому”, – зазначила Юлія Гришина.

Нагадаємо, якщо в регіонах на 10% збільшити кількість дитячих садків, то 270 тисяч жінок в Україні зможуть влаштуватися на роботу після народження дитини. Наразі головною перешкодою для матерів у пошуку роботи є недоступність альтернативи догляду за дітьми.

Як показує соціологія, тільки 4% незайнятих українок називають особистий вибір основною причиною того, чому вони не працюють. 5%, якби мали вибір, хотіли б лише займатися домогосподарством і не працювати.

Коментарі

Позначки: , , ,