В редакцію видання «Альтернатива.орг» невідомі кинули «коктейль Молотова», – НСЖУ (ФОТО)

Новини 21 Жовтня, 2020 644

Фото: НСЖУ

Головного редактора побили троє невідомих під час зйомок

В ніч на 21 жовтня скоєно підпал редакції видання «Альтернатива.орг» в Овідіополі Одеської області. Це уже другий злочин, скоєний проти місцевого незалежного медіа протягом тижня.

Як пише «Четверта студія» з посиланням на НСЖУ, у суботу, 17 жовтня, головного редактора «Альтернативи» Романа Варшанідзе побили троє невідомих під час зйомок.

«Національна спілка журналістів України засуджує напад на журналіста, протестує проти брутального залякування медіа, яким є підпал редакції, та закликає правоохоронців до оперативного розслідування злочинів»,- зазначається у повідомленні.

«Альтернатива.орг» опублікувала відео звернення Романа Варшанідзе, записане коло обгорілого редакційного приміщення. Журналіст інформує, що за свідченням свідків, двоє невідомих розбили вікно та кинули пляшку із запалювальною сумішшю у вікно редакції.

У приміщенні обгоріли меблі, підлога, але редакція та техніка не вигоріли, оскільки сусіди змогли до приїзду пожежних загасити полум’я.

На місце інциденту оперативно прибули поліцейські та пожежні.

Б’ють нас, тепер підпалюють. Зрозуміло, що ми нікому не подобаємося, – говорить Роман Варшанідзе. – Мабуть, такою є журналістська доля – нікому не подобатися.

Головний редактор «Альтернативи» наголошує, що «нас не зламати і ми будемо в ефірі» та сподівається, що правоохоронці розслідують як підпал редакції, так і нещодавнє побиття.

У Національній спілці журналістів України засуджують обурливий тиск на журналістів «Альтернативи» та закликають правоохоронців до оперативного належного розслідування злочинів.

Напередодні місцевих виборів побиття незалежного журналіста та підпал його редакції є актами залякування журналістів не лише на Одещині, а й в усій Україні, – наголошує голова НСЖУ Сергій Томіленко. – Правоохоронці мають демонструвати належні зусилля для розкриття цих злочинів та убезпечення працівників ЗМІ в цей виборчий час.

Нагадаємо, що у серпні 2017 році на Романа Варшанідзе уже було скоєно напад з битами, журналіст потрапив до реанімації. Солідарність із колегою висловили НСЖУ та Європейська федерація журналістів. Генсек ЄФЖ Рікардо Гутієррес особисто висловив підтримку Роману Варшанідзе, коли наприкінці 2017 року відвідав редакцію «Альтернативи» у Овідіополі. Роман Варшанідзе був учасником спеціальних парламентських слухань з фізичної безпеки журналістів України, які проводилися у листопаді 2019 року.

Коментарі

Позначки: , , , , , , , ,