Успішні приклади кооперації на Львівщині

Новини 09 Лютого, 2019 523
Успішні приклади кооперації на Львівщині

Успішні приклади кооперації на Львівщині

Голови об’єднаних територіальних громад, заступники, старости і директори фермерських господарств із Житомирської, Рівненської та Вінницької областей протягом 6-8 лютого вивчали на Львівщині успішний досвід кооперації у сільському господарстві

Розпочався навчальний візит із презентації директора Львівської аграрної дорадчої служби, дорадника з кооперації Івана Паньківа, який розповів про роль і значення кооперації для малого і середнього виробника.

«Для організації роботи сільськогосподарського виробництва, виходимо з того, що у кожній області від 22 до 38 % населення проживає у сільській місцевості. Але у товарному виробництві показники зайнятості дуже низькі. Сільське населення, особливо молодь, готова переїхати куди-небудь, тільки не залишатися в селі. Це свідчить про погану комунікацію і відсутність знань як у селі можна жити добре», – стверджує Іван Паньків.

Дорадник рекомендує комплексно підійти до цього питання. Зайнятися просвітою, розробити програму зацікавлення жити в селі для сільських шкіл. На рівні областей і всеукраїнському забезпечити доступ до сучасних знань, кредитних ресурсів і послуг.

За словами Івана Паньківа, високі шанси успішного розвитку для малого і середнього рівня бізнесу на селі -це вирощування органічних продуктів, ягід малини, суниці, декоративних рослин, розсади, квасолі, ревеню.

Другий день навчального візиту був присвячений відвідинам агрорекреаційного кластеру туристичного спрямування «ГорбоГори» у с. Хоросно, Солонківської ОТГ, який започатковано співпрацею аграрних та туристичних підприємств Пустомитівського району, та ще й учасниками АТО.

Успішні приклади кооперації на Львівщині

Успішні приклади кооперації на Львівщині

Кластер утворили у вересні 2017 року за підтримки Міністерства аграрної політики. Кластер  став першим, який поєднав аграрну діяльність із рекреаційною. Вже у березні 2018 року у Пустомитах відкрили свій власний фермерський магазин, де місцеві підприємці продають свою продукцію – – від молока і м’яса до равликів із різними соусами.

Кожного року влітку тут проводять фестиваль із ярмаркою регіональної продукції, майстер-класами, тест-драйвом автомобілів, показом сільськогосподарської техніки та обладнання, гастрономічними презентаціями страв української кухні і виступами творчих колективів.

Також учасники навчального візиту відвідали  лабораторію аналізу молока Львівської аграрної дорадчої служби у Львові, де їм розповіли про сучасні методи контролю якості молока.

Останнім пунктом візиту стала   Заболотцівська ОТГ, де голова громади Марія Дискант поділилася  досвідом об’єднання громади для спільного розвитку.

Голова молочного кооперативу «Покрова», який знаходиться у Заболотцівській ОТГ, Надія Романчук розповіла історію успіху організації та впровадження сучасних технологій в молочному виробництві під час відвідування об’єктів кооперативу. Йшлося також і про правові підстави створення і функціонування сільськогосподарських кооперативів, можливості розвитку і залучення нових учасників.

Радник Львівського ЦРМС з питань регіонального розвитку Зеновій Сірик, який супроводжував делегацію, оптимістично прогнозує, що тепер у трьох областях України: Житомирській, Рівненській та Вінницькій суттєво активізується кооперація і місцеві підприємці зможуть краще налагодити свою роботу із виробництва та збуту продукції.

Навчальний візит «Організація і робота молочних кооперативів» відбувся за співорганізації Львівського, Житомирського, Рівненського та Вінницького ЦРМС, cтворених за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України.

 

Коментарі

Позначки: ,