Уряд стримує оптимізацію контрольних процедур на кордоні з ЄС, – нардеп

Новини 19 Липня, 2020 183
Климпуш-Цинцадзе

Климпуш-Цинцадзе

Державна прикордонна служба України стримується від подальшої участі у проекті «Підтримка Європейського Союзу у посиленні інтегрованого управління кордонами в Україні» всупереч досягнутим домовленостям щодо реалізації такої програми та підготовки наших пркирдонників.  

Про це сказала народна депутатка фракції «Європейська Солідарність», голова комітету з питань інтеграції України до ЄС  Іванна Климпуш-Цинцадзе з трибуни парламенту.

«Питання не тільки в тому, що це 55 мільйонів євро прямої безповоротної допомоги Україні, можливість отримати необхідне обладнання для наших кордонів, а в українському бюджеті на це не передбачено коштів, і налагодити якісні процедури перетину кордону, які сумісні з країнами Європейського Союзу», – зауважила вона.

Іванна Климпуш-Цинцадзе підкреслила: «Проблема в тому, що незважаючи на всі заяви і декларації – це продовження тенденції відступу від реальної європейської інтеграції».

Депутатка нагадала, що в попередні роки уряд витратив реально титанічні зусилля для того, щоб узгодити цю стратегію інтегрованого управління кордонами всередині країни і вийти на домовленості з ЄС для того, щоб отримати зобов’язання ЄС на фінансування цієї програми.

«А сьогодні ми бачимо що ДПСУ стримується від участі у виконанні стратегії», – ще раз підкреслила голова комітету.

«Ця стратегія – це насправді запровадження справжніх європейських стандартів інтегрованого управління кордонами. Ця стратегія – це безпека і комфорт перетину кордону кожним українським громадянином, це безпека і комфорт кожного українського підприємства, яке працює з країнами ЄС», – підкреслила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

«Виконання цієї стратегії – це крок до того, щоб ми наблизились до стандартів, які функціонують у Шенгенській зоні», – також пояснила вона.

За її словами, стратегія передбачає оптимізацію контрольних процедур на кордоні, можливість оперативного реагування на порушення поза пропускними пунктами, протидію гібридним загрозам і їх попередження, залучення кращих практик охорони морських кордонів, рятувальних дій,  активізацію взаємодії з Інтерполом, Європолом, Євроюстом і іншими міжнародними правоохоронними структурами.

«Виконання цієї стратегії критично важливе в умовах війни з Російською Федерацією», – особливо наголосила депутатка.

Голова комітету також зауважила, що саме Державна прикордонна служба України була тим двигуном, який просував прийняття цієї стратегії і її виконання.

«Що ж відбувається зараз? Вони стримуються. Чому? Може тому що теперішнє керівництво ДПСУ не хоче відкритих і прозорих процедур ЄС з набору технічного персоналу для управління проектом і саме в такий спосіб намагається шантажувати ЄС? Чи може плани інтеграції є з якимось іншими кордонами, наприклад, з Російською Федерацією?» – зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона наголосила, що її виступ є депутатським запитом до міністра внутрішніх справ з вимогою роз’яснити ситуацію з реалізацією ДПСУ програми Євросоюзу з інтегрованого управління кордонами.

Коментарі

Позначки: , ,