Україна не стає ближчою до НАТО, – Турчинов (ВІДЕО)

Новини 14 Травня, 2021 188

Олександр Турчинов. Фото: "Четверта студія".

Замість наближати Україну до НАТО чинна влада веде демонтаж антикорупційної інфраструктури та бореться з опозицією.

Про це в ефірі “Прямого” заявив голова Верховної Ради та виконувач обов’язків президента у 2014 році, секретар РНБО (2015-2019) Олександр Турчинов.

“Ми, на жаль, не стали ближчі до НАТО. І коли говорять, що буде обговорюватися ПДЧ на саміті найближчому НАТО, то, на превеликий жаль, в перший раз, починаючи з 15 року, керівництво України не запрошено на саміт НАТО. І це питання”, – наголосив екссекретар РНБО.

“Тобто, мені здається, що для них буде досягнення, коли їх хоча би запросять як гостей для участі в саміті НАТО. І, на превеликий жаль, мені не відомо, щоб питання ПДЧ серйозно розглядалося. Більше того, ви ж розумієте, що членство в НАТО – це не є якась, знаєте, кісточка, яку дали, будь ласка, ви її заробили”, – підкреслив Олександр Турчинов.

За його словами влада поступово руйнує всі здобуті досягнення, які є запорукою членства України в НАТО.

“Справа в тому, що треба бути на рівні країн НАТО. В першу чергу це критерії навіть не військові, а це критерії демократизації країни, це критерії роботи всіх державних інституцій саме за євроатлантичними стандартами. Це питання боротьби з корупцією, це питання прозорих закупівель для Збройних сил зокрема”, – наголосив Турчинов.

Він зауважив, що з курсом чинної влади на боротьбу з опозицією та з такою лояльністю до корупції в України немає шансів на вступ до Альянсу.

“І, безумовно, тут ми не просунулися ні на крок. Навпаки, у нас іде демонтаж тієї величезної антикорупційної інфраструктури, яка була так важко побудована. Йде постійна боротьба – вже два роки – з цим Антикорупційним бюро. Постійні якісь ідуть спроби змінити законодавство, щоб пом’якшити його по відношенню до чинної влади, але дати можливість знищувати опозицію. При такому підході у нас немає шансу просунутись до членства в НАТО”, – заявив екссекретар РНБО.

Крім того, колишній глава Верховної Ради розкритикував політику чинної влади щодо закупівель озброєння для ЗСУ. За його для українських військових купують радянське озброєння, замість новітніх розробок, які відповідають стандартам НАТО.

“Я вже не беру про стандарти НАТО, зокрема для сектору безпеки і оборони, для Збройних сил в першу чергу. Тут також ніякої роботи не ведеться. Знову купується зброя радянського зразка, знову не фінансуються перспективні розробки, в які закладалися саме стандарти НАТО. І, безумовно, це питання управління, це питання матеріально-технічного забезпечення тощо. І тут треба показати результат”,-  резюмував Олександр Турчинов.

“Але, на жаль, ми поки що ніякого результату в цих напрямках показати не можемо. І тому риторичні питання до лідерів світових “чому ми не в НАТО” треба задавати собі: чому ми не в НАТО”, – підкреслив екссекретар РНБО.

Коментарі

Позначки: