У центрі Львова виявили суші-бар з нелегальними працівниками

Новини 23 Вересня, 2020 1 004

Фото ілюстративне. Джерело: Радіо ТРЕК

У Львові виявили «підпільних» працівників в одному із суші-барів у центрі міста. За  роботу «стажистів» суші-бар оштрафовано на суму понад 94 тис грн.

Як пише «Четверта студія» з посиланням на  ГУ Держпраці у Львівській області, інспекційне відвідування з питань виявлення неоформлених працівників проведено у одному із суші-барів, що розташоване у центрі Львова. Під час перевірки інспектори праці виявили 2-х стажистів, які виконували трудові функції бармен-касира та офіціанта.

Як зазначається, жодних документів, які б свідчили про правомірне стажування чи легальне працевлаштування зазначених осіб під час перевірки не представлено. Разом з тим, провівши аналіз інформації, отриманої в межах відвідування та під час підготовки до його проведення, інспектори праці прийшли до висновку, що роботодавець за так званим «стажуванням» приховує саме трудові відносини.

Відтак, за результатами проведеного заходу державного контролю керівнику внесено обов’язковий до виконання припис на усунення порушень та складено протокол про вчинення адміністративного порушення за ч.3 статті 41 КУпАП. Разом з тим, на підставі абзацу 2 частини 2 статті 265 Кодексу законів про працю України суб’єкт господарювання оштрафовано на суму 94 460 грн.

Звертаємо увагу: законодавством про працю взагалі не передбачено права роботодавця приймати працівника на стажування, особливо на безоплатне. При цьому, якщо роботодавець бажає пересвідчитися у належних професійних якостях працівника, трудовим договором може бути обумовлено встановлення випробувального строку.

Стажування може вважатися правомірним лише у тому випадку, якщо воно проводиться у спосіб та порядок визначений Законом.  А саме: статтею 29 Закону України «Про зайнятість населення» передбачено проходження стажування студентами вищих та учнями професійно-технічних навчальних закладів, що здобули професію (кваліфікацію) за освітньо-кваліфікаційним рівнем “кваліфікований робітник”, “молодший спеціаліст”, “бакалавр”, “спеціаліст” та продовжують навчатися на наступному освітньо-кваліфікаційному рівні за професією (спеціальністю), за якою здобувається освіта, на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, на умовах, визначених договором про стажування у вільний від навчання час. При цьому, про проходження такого стажування роботодавцем вноситься запис до трудової книжки.

 

Коментарі

Позначки: , , ,