У Львові змусили повзати навколішках рома, якого підозрюють у крадіжці (ФОТО, ВІДЕО)

Новини 16 Січня, 2021 9 985

Скриншот відео/Київ Оперативний

Правозахисники кажуть, що самосуд над цим ромом можна кваліфікувати як злочин ненависті

У Львові залили обличчя зеленкою та змусили повзати навколішках рома, якого підозрюють у крадіжці. Правозахисники вкотре наголошують, що слід розвивати недискримінаційні підходи до убезпечення громад. 

Як пише «Четверта студія», про це повідомляє ZMINA з посиланням на те, що «про самосуд повідомили у фейсбук-групі “Ловці” 10 січня».

Як зазначається, у коментарях під публікацією, крім того, вказали персональні дані рома та додали посилання на вирок за статтею “Грабіж” у Єдиному реєстрі судових рішень, ймовірно, щодо нього. 

“А ви знали, що цієї зими актуальним є зелений колір (відтінок аптечної зеленки)? Всім ТАКИМ до лиця. Можливо, до Львова дорогу забуде”, – підписала допис адміністраторка групи Роксолана Лісовська.

У телеграм-каналі “Київ оперативний” також опублікували відео, в якому невідомий за кадром б’є цього ж рома та змушує його повзти навколішках до виходу з магазину. Поруч стоять ще дві жінки, автор знімання говорить усім трьом, щоб вони забиралися зі Львова.

“Або з вами тут покінчать, собаки дикі”, – звертається голос за кадром до ромів на відео.

ZMINA вже писала про групу “Ловці” – спільноту, організовану для пошуку “на живця” ромів, які “грабують людей”. Ініціаторами руху виступили “звичайні львів’яни, яким набридло те, що відбувається в місті з боку ромів”.

Ромський правозахисник Юліан Кондур каже ZMINA, що “Ловці” стали активнішими на тлі серії нападів на ромів, зокрема погрому поселення на Лисій горі в Києві та підпалу поселення у Львові. Тоді правозахисники звернули увагу правоохоронців на цю спільноту, діяльність якої могла призвести до негативних наслідків, зокрема насильницьких дій.

“У групі натомість почали використовувати іншу риторику: не вживали слова “цигани”, наприклад. Ми бачимо, однак, що в спільноті все ж “полюють” саме на ймовірних крадіїв ромської національності, тож очевидно є  упереджене ставлення, а самосуд над цим ромом можна кваліфікувати як злочин ненависті”, – каже правозахисник.

Кондур наголошує, що він також вважає небезпечним використання соціальних мереж для масового розповсюдження повідомлень з мовою ворожнечі:

“Рівень суспільної небезпеки від таких матеріалів є досить високим, постійне зосередження уваги на національсності радикалізує суспільство. У групі пишуть, що “поліція не працює, працюємо ми”, але така діяльність перебуває поза правовим полем, ніяк законно не координується. Це просто самоорганізована група осіб. На відео ж, яке розміщено в каналі “Київ оперативний”, відбувається навіть не громадське затримання, а просто приниження особи”.

Раніше Ольга Жмурко, директорка Ромської програмної ініціативи Міжнародного фонду “Відродження”, зазначала, що почуття захищеності членів місцевих громад є важливим, але слід розвивати недискримінаційні підходи до гарантування громадської безпеки.

Нагадаємо, що в Івано-Франківську комунальне підприємство “Муніципальна інспекція “Добродій” розпалювало ненависть щодо ромів. Зокрема, воно вдавалося до мови ворожнечі, створювало узагальнений образ того, що всі роми є злочинцями, а також публікувало адреси ромських поселень.

Як повідомлялося, у Львові городяни мітять зеленкою ромів, які грабують людей.

Коментарі

Позначки: , , , , , , , , , , ,