У Львові просять Шкарлета не скасовувати ЗНО

Новини 12 Березня, 2022 583

Олег Паска. Фото Львівська ОДА

Зовнішнє незалежне оцінювання можна скоротити до двох предметів, але не потрібно скасовувати

У Львові освітяни просять міністра Шкарлета не скасовувати у 2022 році проведення зовнішнього незалежного оцінювання.

Про це у Фейсбуці повідомив директор департаменту освіти Львівської ОВА Олег Паска, пише Четверта студія.

Він оприлюднив текст звернення освітян.

“Шановне товариство!

Щодо проведення ЗНО у 2022 році.

Вчора відбулася нарада Департаменту освіти і науки Львівської військової адміністрації з Радою директорів шкіл Львівщини, ЛОІППО, Львівським регіональним центром оцінювання якості освіти, комісією Львівської обласної ради з питань освіти.

У понеділок відбудеться спільне засідання Ради ректорів Львівщини та ради директорів Львівщини, Експертної ради при департаменті освіти щодо обговорення цієї позиції. Про що Вас повідомимо додатково.

А зараз оприлюднюємо наше звернення.

Міністерству освіти і науки України

Комітету Верховної Ради України

з питань науки, освіти та інновацій

Освітнім та батьківським спільнотам

закладів загальної середньої та професійної освіти

Російсько-українська війна і запровадження в Україні воєнного стану – це складний виклик для національної системи освіти, який потребує адекватної відповіді. Ініціатива тимчасово скасувати державну підсумкову атестацію (ДПА), зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО), єдиний вступний іспит (ЄВІ) та єдине фахове вступне випробування (ЄФВВ), які визнаються здобувачами освіти і суспільством об’єктивними інструментами оцінювання, руйнує сформований упродовж багатьох років ефективний державний механізм регулювання ринку освітніх послуг.

Навіть з урахуванням того, що частина потенційних здобувачів вищої освіти сьогодні знаходиться за межами України, на навчання у провідних університетах України претендуватиме значно більше абітурієнтів, ніж ці ЗВО можуть прийняти. До пропонованого як тимчасова заміна ЗНО «комп’ютерного механізму без участі дитини», як і до середнього балу атестата, іспиту з фахового предмета, співбесіди чи мотиваційного есе немає такого рівня довіри як до ЗНО та інших конкурсних критеріїв відбору. Немає жодних гарантій, що будь-які інші запропоновані тимчасові процедури добору будуть прозорішими та простішими від тих, якими ЗВО користувалися в останнє десятиліття.
Закликаємо депутатів Верховної Ради України, Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета, усю освітянську та батьківську спільноти зберегти у 2022 р. конкурсний критерій доступу до освітніх послуг, а саме зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО), єдиний вступний іспит (ЄВІ) та єдине фахове вступне випробування (ЄФВВ), адаптувавши порядок вступу до закладів вищої освіти України до обставин воєнного часу.

Пропонуємо МОН України спільно з Комітетом з питань освіти, науки та інновацій розробити законопроєкт про особливості завершення 2021/2022 н. р. та проведення вступної кампанії 2022 року з урахуванням таких підходів:

1. Звільнити здобувачів освіти, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти в 2021/2022 н. р., від державної підсумкової атестації.

2. Визначати середній бал документа (додатка до документа) про повну загальну середню освіту за результатами оцінок за перший семестр 2021/2022 н. р. або річних оцінок за 10 клас.

3. Дозволити учням випускних класів закладів загальної середньої освіти, документальна база яких була втрачена внаслідок війни, брати участь у конкурсному відборі до ЗВО на основі нотаріально завірених свідчень директора і/або двох педагогів про результати навчання.

4. Продовжити реєстрацію на участь у ЗНО до липня 2022 р.

5. Передбачити дві–три сесії ЗНО у липні–вересні 2022 р.

6. Скоротити кількість предметів ЗНО до двох: українська мова (обов’язковий), математика, історія України, іноземні мови (без аудіювання) (на вибір).

7. Розпочати 2022/2023 н. р. у закладах вищої освіти в жовтні–грудні 2022 р. чи навіть на початку 2023 р.

Урахування цих пропозицій, на нашу думку, дасть змогу не порушити усталену практику конкурсного добору, забезпечити справедливість при формуванні контингенту студентів та пом’якшити потенційно стресову для школярів/абітурієнтів вступну кампанію, яка навіть за сприятливих обставин відбуватиметься під знаком війни.

Звернення підписали:

Олег Паска (від Департаменту освіти і науки)

Юрій Бобало (голова Ради ректорів Львівщини)

Степан Давимука (голова Експертної ради)

Павло Хобзей ( директор ЛОІППО)

Лариса Середяк ( директор ЛРЦОЯО)

Оксана Клепуц ( директор Козівського ЗЗСО від Ради директорів Львівщини)

Іванна Герус, Іван Стецькович, Парасковія Дворянин, Звенислава Мамчур-Калинець ( комісія з питань освіти Львівської обласної ради)

Ористлава Сидорчук, Ореслава Хомик (Союз Українок)

Коментарі

Позначки: ,