Яким буде формат ЗНО-2023, досі ніхто не знає, – директорка Львівського ЦОЯО Середяк

Новини 26 Січня, 2023 160

Попри те, що міністр освіти Сергій Шкарлет усно оголосив модель вступної кампанії у 2023 році, досі ще жодного офіційного документа опубліковано не було. Хоча згідно з законом, умови прийому мали бути опубліковані ще 15 жовтня минулого року.

Про це в коментарі для “Еспресо.Захід” розповіла директорка Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк, пише Четверта студія.

“До цього часу ми навіть не маємо конкретної інформації, щодо проведення національного мультипредметного тесту. Адже міністр лише усно сказав на пресконференції про три предмети. Досі немає жодного наказу”, – зазначила Середяк.

Вона пояснює, що є проєкт умов вступної кампанії, який передбачає чотири вступні іспити. Міністр оголосив, що їх буде лише три, оскільки комітет Верховної Ради з питань освіти провів опитування, і діти захотіли три предмети.

“Уже почали телефонувати, запитувати деталі, а я не можу нічого конкретно сказати, бо немає документа. Хочу наголосити, що так не можна робити з дітьми. Бо з 15 жовтня, згідно з законом, мали бути розміщені умови прийому у ВНЗ. Зараз бачимо якусь незрозумілу затримку. Адже Міністерство освіти не займається обороною, воно тримає оборону на освітньому фронті. Наказ не можна підписувати по два чи три місяці”, – каже освітянка.

За словами Лариси Середяк, найімовірніше, цьогоріч залишиться торішній формат вступної кампанії. Відтак, крім юридичного і медичного факультетів, вступ буде на основі заяви.

Нагадаємо, торік у національному мультимедійному тесті було три обов’язкові предмети – українська мова, математика та історія. На платну форму навчання, крім високо затребуваних (юридичний, медичний факультети) вступали, просто подаючи заяви.

Окрім того, цього року серед нововведень на тестуванні – присутність медичного працівника там, де будуть діти з вадами. Натомість минулого року були обмеження для цих школярів.

У Львівському центрі оцінювання якості освіти додали, що цьогоріч центри зі здачі тестів також будуть і за кордоном. Єдина відмінність – їх буде менше.

“Діти, які перебувають за кордоном, можуть складати тести так само як і торік. Але, ймовірно буде визначено лише два основні міста, а не так, як минулого року, коли міст, де можна було пройти мультипредметний тест, було багато”, – додає Середяк.

У 2023 році через воєнні дії Росії проти України, крім наявності відповідного укриття, додалася ще одна вимога – через імовірну відсутність електроенергії у навчальному закладі, де буде відбуватись тест, у центрі оцінювання якості освіти мають подбати про наявність там генераторів.

Щодо того, яка кількість вступник буде цьогоріч, інформацію матимуть лише у квітні. Саме тоді будуть знати, скільки учнів зареєструвалися на мульти предметний тест.

Коментарі

Позначки: , ,